Αυξάνονται οι δικαιούχοι του προγράμματος επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων, με νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.
Η απόφαση προβλέπει διεύρυνση κατά 30% των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων του προγράμματος, το οποίο αφορά κυρίως ευάλωτα νοικοκυριά και επιδοτεί το 50% της αύξησης του επιτοκίου για 12 μήνες. Η επιδότηση καλύπτεται αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα, χωρίς καμία επιβάρυνση του Kρατικού Προϋπολογισμού, με στόχο να ελαφρυνθούν οι δανειολήπτες από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από τον Ιούλιο του 2022 έως και τον Μάρτιο του 2023, καθώς έκτοτε όποιες αυξήσεις ανακοινωθούν δεν θα περάσουν στις μηνιαίες δόσεις των δανείων, μετά την απόφαση των τραπεζών να παγώσουν τα επιτόκια για 12 μήνες
Μέσω της υπουργικής απόφασης παρατείνεται κατά τρεις μήνες και έως τις 31 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα. Η περίμετρος των δικαιούχων διευρύνεται, καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Επίσης τα περιουσιακά κριτήρια «ανοίγουν» έως τα 234.000 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 180.000 ευρώ που ισχύουν σήμερα. Σε ό,τι αφορά τους άγαμους, το εισόδημα πρέπει να έχει «ταβάνι» τα 9.100 ευρώ.
Συγκεκριμένα:
- Μονοπρόσωπο νοικοκυριό – 9.100 ευρώ
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη – 13.650 ευρώ
- *Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος – 18.200 ευρώ
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη – 22.750 ευρώ
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω – 27.300
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 156.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 19.500 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως το ποσό των 234.000 ευρώ. Ο δικαιούχος ένταξης στο πρόγραμμα πρέπει να έχει ως κύρια κατοικία το ακίνητο επί του οποίου έχει εγγραφεί εμπράγματο βάρος για την εξασφάλιση της οφειλής του προς το πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα, όπως αυτό προκύπτει από την τελευταία υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή από κάθε άλλο πρόσφορο δικαιολογητικό.
Από την 1η Μαΐου έως τον Απρίλιο του 2024, οι τράπεζες αλλά και οι servicers θα εφαρμόσουν προγράμματα στήριξης των συνεπών δανειοληπτών, μέσω του παγώματος των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια. Σημείο «κλειδί» των προγραμμάτων αποτελεί το γεγονός ότι το επιτόκιο βάσης θα μειωθεί κατά 20 μονάδες βάσης, ενώ το τελικό επιτόκιο θα έχει σταθερό προσδιορισμό, χωρίς να επηρεάζεται από τις ανοδικές μεταβολές που θα ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για τη μεγάλη πλειονότητα των δανειοληπτών με κυμαινόμενο επιτόκιο τα δάνεια είναι συνδεδεμένα με το Euribor, που διαμορφώνεται με βάση τα επίπεδα που ήταν στο τέλος Μαρτίου. Μειώνεται, δηλαδή, κατά 20 μονάδες βάσης, στο 2,7% και το 2,8%. Με δεδομένο ότι το περιθώριο είναι περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες συν το Euribor, τα περισσότερα επιτόκια κλειδώνουν στο 5,2% με 5,3%.