Σκληρή δημοσιονομική πολιτική ζητά η Κριστίν Λαγκάρντ μετά την ανακοίνωση για νέα αύξηση στα επιτόκια αναφοράς κατά 0,25%. «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν σταματάμε τις αυξήσεις επιτοκίων και έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε» διεμήνυσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων επικαλούμενη τον πληθωρισμό.
«Όλοι συμφωνήσαμε ότι η αύξηση των επιτοκίων ήταν απαραίτητη, είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό», δήλωσε και πρόσθεσε ότι ορισμένοι διοικητές στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξαν ακόμη και αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.
Δικαιολογώντας την σημερινή απόφαση η ίδια ανέφερε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν Οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Ο πληθωρισμός χωρίς ενέργεια και τρόφιμα ( ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός ) έκλεισε τον Απρίλιο στο 5,6% τον Απρίλιο, έχοντας σημείωσε ελαφρά πτώση σε σύγκριση με τον Μάρτιο για να επιστρέψει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ειδική μνεία έκανε στις πιέσεις που προκαλούν οι μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες όπως υποστήριξε έχουν ενισχυθεί περαιτέρω καθώς οι εργαζόμενοι, σε ένα πλαίσιο εύρωστης αγοράς εργασίας, διεκδικούν να ανακτήσουν μέρος των απωλειών της αγοραστικής τους δύναμης που έχουν υποστεί εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού.
Οσον αφορά στις εξελίξεις στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας υποστήριξε ότι η Ευρωπαική οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,1% στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο η εγχώρια ζήτηση , και κυρίως η κατανάλωση παραμένει αδύναμη. Αντίθετα σημάδια δυναμισμού όπως είπε εμφανίζει ο κλάδος των υπηρεσιών.
Ερωτηθείσα για τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο υπό το φως όσων συνέβησαν με την Credit Suisse η Kριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι οι Ελβετικές αρχές αντέδρασαν αποτελεσματικά, για την λύση της συγχώνευσης με την UBS , η οποία προκρίθηκε. Εμφανίστηκε δε καθησυχαστική αναφέροντας ότι το συγκεκριμένο «επεισόδιο» δεν συνιστά τραπεζική κρίση.