«Φωτιά» πήραν για ακόμα έναν μήνα οι τιμές σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα διατηρείται σταθερά σε διψήφιο ποσοστό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο δείκτης τιμών καταναλωτή στα τρόφιμα μειώθηκε ελαφριά στο 11,4%, ωστόσο πρόκειται για ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, το οποίο έρχεται να προστεθεί στις ανατιμήσεις όλων των προηγούμενων μηνών. Όλα αυτά, την ώρα που ο γενικός πληθωρισμός στη χώρα μας αποκλιμακώθηκε τον Απρίλιο στο 3% από το 4,6% που είχε διαμορφωθεί τον Μάρτιο, παραμένοντας για έβδομο διαδοχικό μήνα σε πτωτική τροχιά. Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 3% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου του 2022, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των δεικτών κατά 11,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αβγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ – κακάο – τσάι, μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμούς φρούτων. Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. έρχονται να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μείωση των τιμών στα τρόφιμα, προκειμένου να υποστηρίξουν το αφήγημα ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει καμία απολύτως παρέμβαση στον ΦΠΑ των τροφίμων, όπως έκαναν Ισπανία και Κύπρος, που μάλιστα μηδένισαν για ένα χρονικό διάστημα τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
Αναλυτικά, οι τιμές σε κρίσιμα αγαθά για τα νοικοκυριά συνεχίζουν να αυξάνουν, όπως:
- γαλακτοκομικά κατά 19,1%
- λάδια 16,2%
- ψωμί και δημητριακά 13,1%
- κρέατα 12%
- καφές 12,1%
- λαχανικά 6,2%
- ψάρια 4,5%
Τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού έχουν ανατιμηθεί κατά 16,3% και τα φαρμακευτικά προϊόντα κατά 13,9%. Την ίδια ώρα, ανατιμήσεις άνω του 30% καταγράφονται στα αεροπορικά εισιτήρια και τα ταξί, ενώ το πακέτο διακοπών είναι 10,9% ακριβότερο σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Αίσθηση προκαλεί η αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία, έναν μήνα κατά τον οποίο ξεκίνησε η φετινή τουριστική σεζόν, ενώ αρκετοί πολίτες ταξίδεψαν έπειτα από πολλά χρόνια πανδημίας για τις ημέρες του Πάσχα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το «φρενάρισμα» του συνολικού πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στην αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους. Συγκεκριμένα, πτώση 29,9% καταγράφεται στο ηλεκτρικό ρεύμα έναντι του Απριλίου του 2022, κατά 25,1% στο φυσικό αέριο και κατά 20,7% στο πετρέλαιο θέρμανσης.