Δεν έχουν τέλος οι προειδοποιήσεις ξένων οίκων αξιολόγησης για τις επερχόμενες εκλογές, με στόχο το εσωτερικό ακροατήριο.
Σειρά αυτή τη φορά πήρε ο οίκος Moody’s, ο οποίος χαρακτηρίζει απειλή για την ελληνική οικονομία ένα ενδεχόμενο πολιτικό αδιέξοδο και το ενδεχόμενο αστάθειας μετά τις εκλογές. Η παρέμβαση δεν συνίσταται στα «καμπανάκια», αλλά στις έμμεσες αναφορές που κάνει προς τη χώρα μας.
Όπως σημειώνει ο Moody’s, μετά τις γενικές εκλογές του Ιουλίου 2019 έχει προκύψει μία πιο σταθερή εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.
Για πρώτη φορά από το 2009 ένα μόνο κόμμα -η Νέα Δημοκρατία- έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο.
Κατά τον Moody’s οι επόμενες κυβερνήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και να εφαρμόσουν περαιτέρω θεσμικές και διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως συμφωνήθηκε με τους πιστωτές. Ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις εκλογές -που πιθανότατα θα διεξαχθούν σε δύο γύρους- θα είναι δύσκολος, όπως σημειώνει, με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο επιβράδυνσης της μεταρρυθμιστικής δυναμικής.
Ο οίκος τονίζει πως το πιστωτικό προφίλ και η αξιολόγηση της Ελλάδας υποστηρίζονται από το ισχυρό ιστορικό επίτευξης δημοσιονομικών στόχων τα τελευταία χρόνια, την ισχυρή στήριξη από τους θεσμούς της ευρωζώνης και μια επιταχυνόμενη δυναμική μεταρρυθμίσεων από το 2019, γεγονός που οδήγησε σε ορατές βελτιώσεις στους θεσμούς και στη διακυβέρνηση καθώς και στον τραπεζικό τομέα. Ενώ η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους είναι πολύ υψηλή, η Ελλάδα επωφελείται από μια ευνοϊκή δομή χρέους και ένα μεγάλο ταμειακό απόθεμα.
Η σημερινή κυβέρνηση έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει ορισμένες από τις διαρθρωτικές προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, ιδίως εκείνες που συνδέονται με τις χαμηλές επενδύσεις, μειώνοντας τους αυξημένους φορολογικούς συντελεστές στην Ελλάδα, χαλαρώνοντας τους επιχειρηματικούς κανονισμούς, βελτιώνοντας το πλαίσιο αδειοδότησης επενδύσεων και προωθώντας τις ιδιωτικοποιήσεις, επισημαίνει ο Moody’s.
Σε έκθεσή τους τόσο η Allianz όσο και η Societe Generale επισημαίνουν πως ένα πιθανό πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα για την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα.