Περίπατο πηγαίνουν οι προεκλογικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Και καταλήγει μάλιστα στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, αναφέροντας ότι η εξωτερική θέση της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί, καθώς το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε σημαντικά το 2022.
Ακόμη αναφέρεται ότι το ισοζύγιο της κυβέρνησης επηρεάστηκε από τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, όπως οι επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τα αυξημένα κοινωνικά επιδόματα σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Στο πρόγραμμα σταθερότητας του 2023, αναμένεται το έλλειμμα να μειωθεί στο 1,8% του ΑΕΠ το 2023, με την μείωση όμως να οφείλεται στη σταδιακή κατάργηση των δημοσιονομικών μέτρων που σχετίζονται με την πανδημία και τη μείωση του κόστους των μέτρων που σχετίζονται με την ενέργεια, καθώς και των αυξανόμενων εσόδων λόγω της οικονομικής ανάπτυξης.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση όλων των μέτρων ενεργειακής στήριξης το 2024! Η Επιτροπή προτείνει τα υπόλοιπα μέτρα ενεργειακής στήριξης να καταργηθούν σταδιακά, ανάλογα με τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας και ξεκινώντας από τα λιγότερο στοχευμένα.
Η πρόταση της Επιτροπής για την ενέργεια
Σχετικά με την ενέργεια, η Επιτροπή συστήνει τη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και την περαιτέρω επιτάχυνση της διαφοροποίησης των οδών παροχής ενέργειας. Περαιτέρω επέκταση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την ολοκλήρωση και την επιβολή των νέων νομικών πλαισίων για τη διαδικασία αδειοδότησης και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, την αύξηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και της χωρητικότητας αποθήκευσης, την προώθηση της αποκεντρωμένης παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη θέσπιση νομοθετικών πλαισίων για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου και βιομεθανίου.
Εξάλλου, προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής και ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, η Επιτροπή ζητά να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του πλαισίου πρωτοβάθμιας περίθαλψης και να υιοθετηθούν ισχυρότερα κίνητρα για την εγγραφή επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών, προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης πληθυσμιακή κάλυψη. Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης του κτηματολογίου με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και την ίδρυση και λειτουργία του Ελληνικού Οργανισμού Κτηματογράφησης.
Όταν λοιπόν η Κομισιόν θέλει να κοπούν όλες οι παροχές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει και τάζει λαγούς με πετραχήλια!