Στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2021, πολύ προτού ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση και ακολουθήσει η εκτόξευση των τιμών, βρέθηκε η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο Ενέργειας της Ολλανδίας, που αποτελεί τον δείκτη της αγοράς (TTF).
Πλέον η τιμή βρίσκεται κάτω και από τα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, συνεχίζοντας την πορεία αποκλιμάκωσης, η οποία έχει αρχίσει από τα τέλη του 2022. Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται και τα μελλοντικά συμβόλαιο Ιουλίου (26,3 ευρώ) και Αυγούστου (27,6 ευρώ). Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές και παράγοντες του ενεργειακού κλάδου, τα ευρωπαϊκά αποθέματα βρίσκονται άνω του εποχικού μέσου όρου, ενώ είναι πολύ πιθανό να φθάσουν στο 100% κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για τη χώρα μας, καθώς ολόκληρος ο Προϋπολογισμός έχει στηριχτεί στην παραδοχή ότι το φυσικό αέριο δεν θα ξεπεράσει τα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έτσι εκτιμάται πως δεν θα απαιτηθεί καμία απολύτως στήριξη για τον τομέα της ενέργειας, μια και βρίσκεται ήδη σε προ κρίσης επίπεδα, βάζοντας τέλος και στις επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, που θα έχει στα χέρια της ως μαξιλάρι όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Υπενθυμίζεται όμως πως η Κομισιόν έχει δώσει ήδη στο «στίγμα» της επόμενης χρονιάς, βάζοντας «ταβάνι» στις δημόσιες δαπάνες στο 2,6% του ΑΕΠ στη χώρα μας για την περίοδο μετά το 2024, που σημαίνει ότι μπαίνει τέλος σε έκτακτα μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Παρά την αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών, που έχει οδηγήσει και σε αντίστοιχη μείωση του πληθωρισμού και στην Ελλάδα, οι τιμές κυρίως στα τρόφιμα παραμένουν στα ύψη, ενώ δεν πρόκειται να πέσουν πριν από το τέλος του 2023, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι και παράγοντες της αγοράς, αφού ο τιμάριθμος στα τρόφιμα συνεχίζει να «τρέχει» με διπλάσια ποσοστά.