Προβληματισμός επικρατεί στους φορείς του τουριστικού κλάδου τόσο για την κίνηση του τελευταίου μήνα όσο και για την εικόνα των προκρατήσεων σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Σε δημοφιλείς προορισμού, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κρήτη, οι τουριστικές ροές είναι μέχρι στιγμής χαμηλότερες σε σχέση με τις προσδοκίες, με ξένους τουρίστες να στρέφονται σε φθηνότερες χώρες. Μπορεί τους πέντε πρώτους μήνες του έτους η επιβατική κίνηση από το εξωτερικό να έκλεισε με θετικό πρόσημο στα περισσότερα αεροδρόμια των δημοφιλών τουριστικών προορισμών της χώρας, που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της Fraport, ωστόσο καταγράφει σημαντική μείωση σε Μύκονο και Σαντορίνη. Αναλυτικά, η διεθνής επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Μυκόνου υποχώρησε κατά 20,4%, καθώς οι διακινηθέντες επιβάτες στο δίκτυο εξωτερικού έφθασαν τους 89.857, έναντι 112.932 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Στη Σαντορίνη οι διεθνείς επιβάτες άγγιξαν τους 214.654, από 222.893 το 2022, αριθμός μειωμένος κατά 3,7%, ενώ ο αριθμός των πτήσεων εξωτερικού έφτασε τις 1.526, από 1.765 το 2022 (μείωση 13,5%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη αύξηση στο πεντάμηνο εμφάνισε το
αεροδρόμιο της Ρόδου, ενώ ανοδικά κινήθηκαν τα αεροδρόμια της Σκιάθου, των Χανίων και της Ζακύνθου. Ανησυχία επικρατεί και στη Μεσσηνία, με την Ένωση Ξενοδόχων να σημειώνει πως η φετινή τουριστική χρονιά δεν ανταποκρίνεται στις ευοίωνες προβλέψεις που είχαν καλλιεργηθεί στην αρχή του έτους, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. «Αντί να επαναπαυόμαστε σε πλασματικές πληρότητες που εξυπηρετούν μόνο επικοινωνιακούς και όχι οικονομικούς στόχους, να δούμε τον κλάδο του τουρισμού στις πραγματικές του διαστάσεις. Η Ελλάδα ζει από τον τουρισμό, αλλά ο τουρισμός δεν ζει τον “μύθο” του στην Ελλάδα”»αναφέρουν χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι πολλά από τα καταλύματα τύπου Αirbnb έχουν εξελιχθεί σε παρασιτική δραστηριότητα για την περιοχή, λόγω του ανεξέλεγκτου χαρακτήρα τους. Η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας αναφέρεται, επίσης, στην υστέρηση έργων υποδομής, όπως το αεροδρόμιο Καλαμάτας και οι οδικοί άξονες, που θα μπορούσαν να αλλάξουν άρδην το τουριστικό τοπίο.
Μέχρι και τον Απρίλιο, πάντως, η χώρα κατέγραψε έκρηξη εσόδων από τον τουρισμό. Σύμφωνα με το ισοζύγιο πληρωμών της Τραπέζης της Ελλάδος, στο πρώτο τετράμηνο του έτους οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 52,5% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 38% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Συγκεκριμένα, στα ταμεία της χώρας έχουν μπει ήδη 1,494 δισ. ευρώ, όταν στο τετράμηνο πέρυσι οι τουριστικές εισπράξεις είχαν ανέλθει σε 1,082 δισ. και την ίδια περίοδο του 2019 ανέρχονταν σε 1,297 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δείχνουν αύξηση της τάξεως του 22,8% στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων στους κλάδους των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης τον Απρίλιο.