«Μία από τις κυριότερες προκλήσεις είναι η αντιμετώπιση της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις της ΤτΕ ότι η «ψαλίδα» στα επιτόκια δανείων – καταθέσεων ανοίγει μήνα με τον μήνα.
Σήμερα στις 5 το απόγευμα ο κ. Χατζηδάκης αναμένεται να έχει συνάντηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, καθώς το οικονομικό επιτελείο θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στις τράπεζες γι’ αυτό το θέμα. Ο υπουργός Οικονομικών, άλλωστε, έχει θέσει ως μια επιπλέον πρόκληση την αντιμετώπιση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων. «Γι’ αυτόν τον λόγο, πρώτον, προωθείται ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers. Με υποχρέωση να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες.
Και με ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες», όπως έχει τονίσει, ενώ παράλληλα μελετούν και νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ώστε οι διαδικασίες να είναι λιγότερο γραφειοκρατικές και ταχύτερες προς όφελος όλων των εμπλεκομένων. Μένει να δούμε αν θα τεθεί επί τάπητος και το πρόβλημα των χιλιάδων δανειοληπτών που έχουν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο, με την Ελλάδα να παραμένει η μόνη χώρα όπου οι δανειολήπτες παραμένουν χωρίς δικαστική προστασία.
Οι… εξηγήσεις των τραπεζών
Την τακτική των… δικαιολογιών συνεχίζουν να ακολουθούν οι τράπεζες, για να εξηγήσουν τα αδικαιολόγητα στους πολίτες, τους λόγους για τους οποίους ανοίγει συνεχώς η «ψαλίδα» ανάμεσα στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, για τον μήνα Μάιο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων εμφανίζεται στο 0,28%, ήτοι πέντε μονάδες βάσης κάτω από το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (0,33%). Ωστόσο, ο μέσος όρος των νέων προθεσμιακών καταθέσεων για τον συγκεκριμένο μήνα είναι πάνω από το 1%. Όπως εξηγεί η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, στις προθεσμιακές καταθέσεις έως ένα έτος, το επιτόκιο στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 9 μ.β. και ανήλθε στο 1,31% (Απρίλιος 2023: 1,22%) στους ιδιώτες και κατά 23 μ.β. στις επιχειρήσεις και ανήλθε στο 2,10% (Απρίλιος 2023: 1,87%).
Για διάρκειες άνω του ενός έτους, οι οποίες σύμφωνα με τις εποπτικές οδηγίες είναι αυτές που συνεκτιμώνται στους δείκτες ρευστότητας για τις τράπεζες της ευρωζώνης, το επιτόκιο ανήλθε στο 1,70%. Ο μέσος όρος της ευρωζώνης για τις προθεσμιακές καταθέσεις σε ιδιώτες άνω του ενός έτους ανήλθε στο 2,46%. Η απόκλιση μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης περιορίζεται τόσο στα επιτόκια των νέων προθεσμιακών καταθέσεων όσο και στο spread, παρόλο που το κόστος δανεισμού από τις κεφαλαιαγορές είναι για τις ελληνικές τράπεζες πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο άλλων χωρών. Τον Μάιο του 2023 το περιθώριο των νέων στεγαστικών δανείων για αγορά κατοικίας σε σχέση με τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις ιδιωτών με συμφωνημένη διάρκεια άνω του ενός έτους ήταν μεγαλύτερο στην Ελλάδα (2,26%) σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης (1,19%). Τον ίδιο μήνα το περιθώριο του συνολικού κόστους νέου δανεισμού για ιδιώτες σε σχέση με τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις ιδιωτών με συμφωνημένη διάρκεια άνω του ενός έτους ήταν μεγαλύτερο στην Ελλάδα (2,21%) σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης (1,18%).