Η χρήση των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, για να δοθεί μέρος τους στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, έχει δημιουργήσει ένταση ανάμεσα στην Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αξιωματούχοι της ΕΕ αντιτάχθηκαν στις προειδοποιήσεις της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι τα μέτρα κατά των περιουσιακών στοιχείων που υπόκεινται σε κυρώσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης και τη ρευστότητα του κοινού νομίσματος, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Η Κομισιόν από την πλευρά της απέρριψε τα επιχειρήματα της ΕΚΤ, λέγοντας ότι οποιοσδήποτε κίνδυνος εμφανίστηκε και αξιολογήθηκε όταν τα περιουσιακά στοιχεία δεσμεύτηκαν αρχικά τον Φεβρουάριο του 2022 και κανένας από αυτούς δεν πραγματοποιήθηκε.
Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, η επιλογή αυτή δεν επηρεάζει τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία ή τυχόν απαιτήσεις της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, ούτε επηρεάζει τον ρόλο της ΕΕ στην κατοχή τίτλων.
Η ΕΕ διερευνά επιλογές για τη χρήση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να βοηθήσει την Ουκρανία. Αν και οι Βρυξέλλες εκτίμησαν ότι δεν μπορούσαν να δημεύσουν νόμιμα τα κεφάλαια, αξιωματούχοι της ΕΕ συζητούσαν πώς να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον τα κέρδη που προέρχονται από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και να τα στείλουν στην Ουκρανία.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε αρχικά ότι θα καταθέσει μια πρόταση αυτό το καλοκαίρι, αλλά η φερόμενη διαφωνία έσπρωξε προς τα πίσω το χρονοδιάγραμμα έως ότου λήξει το καλοκαιρινό διάλειμμα της Επιτροπής», έγραψε το Bloomberg.
Και αναφέρει ότι τα κέρδη από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να αποφέρουν έως και 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και τίτλους.