Ως «σκέτη ταλαιπωρία» για τους δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου» περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων ο μεσίτης και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων ΝΑ Ευρώπης Κώστας Γεωργάκος. Μιλώντας στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ υπογραμμίζει ότι έγιναν 35.000 αιτήσεις, αλλά δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν ούτε οι 1.000 από αυτές.
Επεσήμανε ότι τα funds έχουν 700.000 ακίνητα εδώ και οκτώ με 10 χρόνια και «κερδοσκοπούν πουλώντας χαρτοφυλάκια μέσα από τα κομπιούτερ τους, ενώ δεν τους υποχρεώνει κανείς να βγάλουν τα ακίνητα στην αγορά».
Σημείωσε πως θα μπορούσε να βγει ένας νόμος που να τα υποχρεώνει, π.χ., μέσα σε τρία χρόνια να βγάλουν τα ακίνητα στην αγορά. Εξηγεί επίσης ότι, ενώ τα funds αγόρασαν τα δάνεια των πολιτών στο 8% έως 24% της αξίας τους, κερδοσκοπούν πουλώντας τα σε άλλα funds.
«Αρα, ένα δάνειο 100.000 ευρώ το fund το αγόρασε από 8.000 έως 24.000 ευρώ και το πουλά σε άλλο fund με 20% κέρδος. Επομένως, γιατί να πουλήσουν σε μας τα ακίνητα;» ανέφερε ο κ. Γεωργάκος.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το «Σπίτι μου» τα έχει αναδείξει με σειρά δημοσιευμάτων η «δημοκρατία», επισημαίνοντας ότι αφενός δεν υπάρχουν αρκετά σπίτια για όλους τους ενδιαφερομένους, αφετέρου ότι ο ίδιος ο νόμος βάζει «κόφτη» σε πολλά ακίνητα.