Για τους πρώτους μήνες του 2024 μετατίθεται η διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS, ενώ παράταση σχεδόν ενός έτους παίρνει η προμήθεια από 90.000 επιχειρήσεις εστίασης σύγχρονων ταμειακών μηχανών κλειστού τύπου. Πρόκειται για το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση ενός κύκλου που έχει ξεκινήσει η φορολογική Αρχή για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
«Οι ταμειακές μηχανές είναι διασυνδεδεμένες με την ΑΑΔΕ εδώ και έναν χρόνο. Από αυτή τη διασύνδεση βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο εάν διαβιβάζουν ή όχι. Η υποχρέωση της διαβίβασης είναι αυτοτελής, θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί σε αυτό. Εχουμε επιβάλει πρόστιμα και θα συνεχίσουμε» πρόσθεσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ. Παράλληλα, επεσήμανε ότι «το έργο της διασύνδεσης των ταμειακών με τα POS είναι σε εξέλιξη. Το POS δεν θα μπορεί να παίρνει χρήματα χωρίς να έχει κοπεί απόδειξη. Ανεξαρτήτως της διασύνδεσης, εμείς θα συνεχίσουμε να βλέπουμε εάν αυτά που μας έρχονται είναι σωστά και με άλλους τρόπους». Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια ότι επιχειρήσεις «ρισκάρουν» να πληρώνονται μέσω POS, αλλά να μην εκδίδουν αποδείξεις, αφού η παράβαση θα βρισκόταν μόνο σε περίπτωση ελέγχου. Επίσης, επιτήδειοι έχουν αναπτύξει λογισμικά που οι αποδείξεις ακυρώνονται στη συνέχεια, αφού έχει ήδη πληρωθεί το ποσό από τον πελάτη μέσω POS. Με το νέο σύστημα, οι ταμειακές δεν θα μπορούν να παραβιάζονται με ειδικά λογισμικά και η επιχείρηση δεν θα μπορεί να εισπράξει τα ποσά της απόδειξης αν δεν εκδοθεί το αντίστοιχο παραστατικό.
Από αναβολή σε αναβολή
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχαν ανακοινώσει στο τέλος Μαρτίου του 2023 το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, η αναβάθμιση των 400.000 ταμειακών μηχανών θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 100.000 ευρώ. Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα, αυτή η υποχρέωση έχει μεταφερθεί για το 2024. Επίσης, για τον Ιούνιο του 2024 μεταφέρεται η υποχρέωση αντικατάστασης των ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου με νέου τύπου, κλειστούς και απαραβίαστους μηχανισμούς για τις επιχειρήσεις εστίασης. Αν μάλιστα δεν ολοκληρωθεί έως την 30ή Ιουνίου 2024, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν τα 165.000.000 ευρώ που διατίθενται για την υλοποίηση της αλλαγής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».