Λίφτινγκ στους όρους της πάγιας ρύθμισης των 24-48 δόσεων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Στόχος είναι να καταστεί πιο ελκυστική για τους οφειλέτες του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ, καθώς έχει παρατηρηθεί πως οι ρυθμίσεις των 36-72 και 120 δόσεων καταγράφουν περιορισμένη ανταπόκριση από τους οφειλέτες.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις ρυθμίσεις για χρέη στο Δημόσιο έχουν ενταχθεί συνολικά μόλις 38.400 οφειλέτες, ενώ πριν από λίγα 24ωρα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση στην υποβολή αιτήσεων, καλώντας τους οφειλέτες να ενταχθούν έως τις 31 Ιουλίου, οπότε λήγει η σχετική προθεσμία. Στο τραπέζι φαίνεται πως υπάρχει σχέδιο για μια σειρά από παρεμβάσεις στην πάγια ρύθμιση από το φθινόπωρο και μετά, όπως:
ο διαχωρισμός των οφειλετών ανάλογα με το είδος της οφειλής (βασική οφειλή ή πρόστιμα)
η μείωση του επιτοκίου
το ενδεχόμενο μιας μικρής αύξησης των δόσεων για τις τακτικές οφειλές
Αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν πως οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο τέλος του μήνα, όταν δηλαδή θα λήξει η προθεσμία για την ένταξη στις ρυθμίσεις οφειλών. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η πάγια ρύθμιση είναι ο εξής: όσο αυξάνονται οι δόσεις, τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο. Εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37%, ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 13-24 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανεβαίνει στο 5,87%.
Επίσης, σε 25-48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,87% ετησίως μπορούν να ενταχθούν έκτακτες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων (φόροι κληρονομιάς, πρόστιμα, τόκοι, προσαυξήσεις που βεβαιώθηκαν ύστερα από ελέγχους). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο αριθμός των οφειλετών στο Δημόσιο αυξήθηκε τον περασμένο Μάιο και έφτασε σε 4.471.762 άτομα, από 3.687.278 που ήταν τον Απρίλιο, με 2.032.278 εξ αυτών να είναι ανοιχτά σε κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.