Δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα είναι το σχέδιο που υλοποιεί αθόρυβα η κυβέρνηση, την ώρα που επαίρεται για τα μέτρα προστασίας που υποτίθεται ότι λαμβάνει για τους συνταξιούχους.
Με διάταξη που συμπεριελήφθη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών (και επιχειρήθηκε να κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας) δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους ηλικίας 67 έως 74 ετών να υπάγονται σε προγράμματα της ΔΥΠΑ με στόχο, όπως αναφέρεται, να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Δείτε σχετικά: Μέσα στο κατακαλόκαιρο καταργούν εμμέσως το γενικό όριο συνταξιοδότησης!
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 61 του νομοσχεδίου, το οποίο ψηφίζεται την Τετάρτη από τη Βουλή, προβλέπονται τα εξής:
«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Οικονομικών και Εσωτερικών, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), είναι δυνατή η ένταξη ανέργων, εγγεγραμμένων στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., ηλικίας 55 έως 67 ετών, σε προγράμματα που καταρτίζονται από τη Δ.ΥΠ.Α., για την απασχόλησή τους στον δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), κατά παρέκκλιση των παρ. 1 και 2 του άρθρου 2 του ν. 4765/2021 (Α’ 6). Με την ίδια απόφαση δύνανται να καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι δυνατή η εφαρμογή του παρόντος σε ανέργους ηλικίας άνω των εξήντα επτά (67) και έως εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών, που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, και να ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η χρηματοδότηση και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση του προγράμματος». Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόθεση της κυβέρνησης να εξωθήσει τους απομάχους της εργασίας σε δουλειά, σε μια ηλικία κατά την οποία θα έπρεπε να απολαμβάνουν τους καρπούς της ζωής τους, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Τρίτη στις 11.30 στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας την απόσυρση της διάταξης, σημειώνοντας: «Να μη δεχτούμε την εργασία με τη μαγκούρα στο χέρι κυνηγώντας τα ένσημα μέχρι τον τάφο».