Αυξάνονται ραγδαία τα περιστατικά τροφίμων σε κλειστές συσκευασίες που είναι είτε επιμολυσμένα είτε εντελώς χαλασμένα, λόγω κακής συντήρησης ή απροσεξίας στη μεταφορά, αποτελώντας κίνδυνο για την δημόσια υγεία.
- Γράφει ο Νίκος Τσιαμτσίκας
Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες οι κλειστές συσκευασίες τροφίμων έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των καταναλωτών.
Ήταν σωστά συντηρημένο το τρόφιμο; Μήπως έχει αποψυχθεί πολλές φορές; Μήπως έχει ρωγμές ή τρύπες στη συσκευασία του;
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σχεδόν κάθε εβδομάδα, ανακοινώνει την απόσυρση τροφίμων σε κλειστές συσκευασίες, στα οποία τρόφιμα έχουν βρεθεί επιμολύνσεις απο σαλμονέλα ή άλλα βακτηρίδια.
Συνήθως ο λόγος της επιμόλυνσης είναι λάθος χειρισμός του τροφίμου κατά τη διάρκεια της συσκευασίας ή ελάττωμα στη συσκευασία του.
Οι Έλληνες καταναλωτές ζητούν απο τις αρμόδιες αρχές, συχνότερους και επιτακτικότερους ελέγχους στα τρόφιμα, τους ζεστούς μήνες του Καλοκαιριού, όπου μένουν εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα εκείνα που βρίσκονται εκτός ψυγείου για πολύ ώρα όπως τα κρέατα στις δημοτικές αγορές.
Σε κάθε περίπτωση, η αλυσίδα παραγωγής τροφίμων στην Ελλάδα, δεν ελέγχεται όσο αυστηρά θα έπρεπε, λόγω αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών που βρίσκονται υποστελεχωμένοι και σε παρακμή, προφανώς κατ’ επιλογή των κυβερνήσεων των τελευταίων 20 χρόνων.