Ένας νέος γύρος ανατιμήσεων της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης έχει και πάλι αρχίσει και σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς οι τιμές κινούνται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.
Το «ασανσέρ» στις τιμές των υγρών καυσίμων φαίνεται ότι μεσούσης της θερινής περιόδου απασχολεί έντονα τόσο τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και τα νοικοκυριά, με το «μεγάλο στοίχημα» να είναι πού τελικά θα διαμορφωθεί μια «μέση τιμή». Ωστόσο, κάτι τέτοιο προσώρας δεν διαφαίνεται, καθώς μία σειρά παραμέτρων και εξωγενών καταστάσεων δυσκολεύουν μία εκτίμηση για την τελική διαμόρφωση των τιμών. Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας ότι οι αδειούχοι του Αυγούστου καλούνται να πληρώσουν τα καύσιμα πολύ παραπάνω από ό,τι συνήθιζαν τους προηγούμενους μήνες. Στη νησιωτική χώρα οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με εκείνες των πρατηρίων στην ηπειρωτική χώρα, γεγονός που αποδίδεται στο επιπρόσθετο κόστος της μεταφοράς των καυσίμων, το οποίο και επηρεάζει μόνιμα την τελική τιμή στην αντλία. «Οι τιμές στην αντλία αποτελούν εδώ και χρόνια μόνιμο αντικείμενο συζητήσεων, καθώς οι Ελληνες δεν απολαμβάνουμε φθηνότερα καύσιμα έναντι των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Η World of Statistics κατατάσσει την Ελλάδα στις δέκα ακριβότερες χώρες στην τιμή της βενζίνης και με την υψηλότερη φορολόγηση στην Ε.Ε., που αντιστοιχεί στο 58,48% της συνολικής αξίας» υπογραμμίζει ο κ. Κορκίδης.
Εξηγεί ότι μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των δύο μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, να προχωρήσουν σε επέκταση των περικοπών κατά 1.000.000 και 300.000 βαρέλια την ημέρα, αντίστοιχα, αναλυτές της UBS περιμένουν έλλειμμα στην αγορά άνω του 1.500.000 βαρελιών την ημέρα τον Σεπτέμβριο, σε συνέχεια του εκτιμώμενου ελλείμματος 2.000.000 βαρελιών τον Αύγουστο. Κύκλοι της αγοράς πιθανολογούν ότι το προσεχές διάστημα το βαρέλι θα κυμανθεί κοντά στα 100 δολάρια, αν η ζήτηση συνεχίσει την ανιούσα, με τα σενάρια για τη διαμόρφωση των λιανικών τιμών να είναι επιπέδου «θρίλερ». Η αγορά θα συνεχίσει να βρίσκεται μεταξύ της σύσφιξης της παγκόσμιας προσφοράς και των φόβων της ζήτησης. Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, ο καθοριστικός μήνας των εξελίξεων αναμένεται να είναι ο Σεπτέμβριος, με τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να κρατούν «κρυφά τα χαρτιά τους» για τη μετέπειτα πορεία που θα ακολουθήσουν.