Η ακρίβεια ξεκινά από το χωράφι με τις τιμές σε γάλα, λάδι και αυγά να αυξάνονται καθημερινά. Αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι πως, οι νέες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης προκαλούν έντονους κλυδωνισμούς στα ελληνικά νοικοκυριά, αφού εκτιμάται ότι είναι από τις υψηλότερες -αν όχι οι υψηλότερες- στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες τιμών δείχνουν ότι σε αρκετά προϊόντα η Ελλάδα είναι ακριβότερη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και ο κατώτατος μισθός εκεί είναι μεγαλύτερος. Οι ανατιμήσεις σε πολλά βασικά είδη διατροφής «τρέχουν» με διψήφιο ποσοστό σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός των τροφίμων «άγγιξε» το 12,3% τον Ιούλιο, στην Ισπανία το 10,8%, στην Ιταλία και τη Γερμανία το 10,9%, στη Γαλλία το 12,7% και στο Ηνωμένο Βασίλειο το 14,8%. Μάλιστα, από την επεξεργασία τιμών της Numbeo, της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων στον κόσμο για το κόστος ζωής, προκύπτει ότι για ένα μέσο καλάθι που περιλαμβάνει 14 βασικά είδη διατροφής οι Έλληνες καταναλωτές πρέπει να διαθέσουν 47,17 ευρώ, οι Ισπανοί 45,27 ευρώ, οι Βρετανοί 42,95 ευρώ, οι Γερμανοί 55,48 ευρώ, οι Ιταλοί 58,41 ευρώ και οι Γάλλοι 69,62 ευρώ. Σε μερικά τρόφιμα, όπως το γάλα και τα αυγά, η Ελλάδα καταγράφει τις υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις άλλες χώρες, ενώ αντίθετα είναι η φθηνότερη σε φρούτα και λαχανικά. Για παράδειγμα, το γάλα πωλείται στα 1,41 ευρώ το λίτρο, όταν στην Ισπανία η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 92 λεπτά. Ακριβότερα κατά 58% είναι και τα αυγά, τα οποία κοστίζουν 3,66 ευρώ έναντι 2,32 ευρώ στην Ισπανία. Η πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά λόγω των συνεχών ανατιμήσεων εξαρτάται και από τις αμοιβές που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται στα 910 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δώρων στον ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή που οι κατώτατες αποδοχές στην Ισπανία είναι 1.260 ευρώ, στη Γαλλία 1.747, ενώ στη Γερμανία βρίσκονται μια ανάσα από τα 2.000 ευρώ.