Είδος προς εξαφάνιση έχουν γίνει οι διαθέσιμες κατοικίες που μπορούν να ενταχθούν στο
πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο μπορεί να «τρέχει» με επιδότηση από το κράτος, αλλά σπίτια… δεν υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, «γκρεμίζοντας» τον βασικό στόχο της δράσης, την παροχή δηλαδή «φτηνής» κατοικίας σε νέους 25-39 ετών.
Στη Θεσσαλονίκη, σε μια αγορά με τιμές που ήδη «πετούσαν στον ουρανό», οι νέες επιδοτούμενες ζητήσεις δίνουν το σήμα για νέες αυξήσεις στις τιμές αγοράς ακινήτων, δημιουργώντας αγοραστές δύο ταχυτήτων, γεγονός που απορυθμίζει περαιτέρω την κτηματαγορά. Με τα δάνεια που χορηγούνται, τα οποία στην καλύτερη περίπτωση αγγίζουν τα 150.000 ευρώ και μπορούν να καλύπτουν και έως το 90% της αξίας του ακινήτου, ένα νέο ζευγάρι μπορεί να αποκτήσει το δικό του σπίτι πιο εύκολα στις δυτικές περιοχές της πόλης, πιο δύσκολα στις περιζήτητες ανατολικές περιοχές, με την αγορά σπιτιού στο κέντρο της πόλης να κινείται στη σφαίρα της… ουτοπίας.
Ο Κώστας Γεωργάκος, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων ΝΑ Ευρώπης, αποκαλύπτει: «Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόσφατη απογραφή της ΕΛ.ΣΤΑΤ., καταγράφεται μια μείωση 10% στον πληθυσμό, η Θεσσαλονίκη έχει μείωση 1,7%, ενώ από όλη τη χώρα έχουν φύγει 500.000 νέοι. Βάσει αυτών των δεδομένων θα έπρεπε να υπάρχουν πολύ περισσότερα ακίνητα στην αγορά, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Το κράτος δημιούργησε με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» 40.000 νέες επιδοτούμενες ζητήσεις πανελλαδικά, την ώρα που τα σπίτια είναι δυσεύρετα. Από τις 40.000 αιτήσεις δεν θεωρώ πως θα τελεσφορήσουν πάνω από 2.000».