Η ακρίβεια αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, ενώ ακόμα και οι αγορές βασικών αγαθών απαραίτητων για τη διαβίωση, όπως τα τρόφιμα, είναι για 6 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά το έξοδο που τους προκαλεί τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Την καθολική επιρροή της ακρίβειας αποτυπώνει η νέα μεγάλη έρευνα από την PulseRC σε συνεργασία και για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στην Περιφέρεια Αττικής. Μάλιστα, αντίθετα με την κυβέρνηση που θεωρεί την ακρίβεια «εισαγόμενη», οι 6 στους 10 συμμετέχοντες στην έρευνα (ποσοστό 57%) απαντούν ότι είναι κυρίως «θέμα της χώρας μας», ενώ 4 στους 10 (ποσοστό 38%) ότι είναι κυρίως «διεθνές θέμα». Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και μεταξύ των επιχειρηματιών/επαγγελματιών της Αττικής που συμμετείχαν στην έρευνα. «Οταν περίπου 9 στους 10 συμμετέχοντες σε μία έρευνα απαντούν ότι τους απασχολεί το θέμα της ακρίβειας, φαίνεται ξεκάθαρα και το μέγεθος του προβλήματος για το σύνολο της κοινωνίας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις βάλλονται καθημερινά και κανείς δεν ξέρει πού θα σταματήσει όλο αυτό, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα, βασικά αγαθά και καύσιμα θα συνεχιστούν. Ρόλο σε αυτό -ειδικά για τα τρόφιμα- θα παίξει και η καταστροφή στη Θεσσαλία» ανέφερε για τα αποτελέσματα της νέας μεγάλης έρευνας του ΕΕΑ ο πρόεδρος του Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 95% των συμμετεχόντων συμφωνεί ότι υπάρχει σήμερα πρόβλημα αυξήσεων τιμών και ακρίβεια. Από όσους απάντησαν ότι υπάρχει πρόβλημα αυξήσεων τιμών και ακρίβεια το 87% το χαρακτηρίζει «Πολύ» ή «Αρκετά» σημαντικό. Τα βασικά αγαθά (φαγητό, τρόφιμα, ποτά, σούπερ μάρκετ) από 6 στους 10 συμμετέχοντες και η ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση) από 3 στους 10 είναι οι δύο κατηγορίες εξόδων που εξακολουθούν να προβληματίζουν περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά. Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, πως 1 στους 3 συμμετέχοντες (34%) απάντησε ότι δεν έκανε διακοπές. Από τους υπόλοιπους, 1 στους 4 (26%) απάντησε ότι ξόδεψε περίπου τα ίδια χρήματα (σε σύγκριση με τις περσινές του διακοπές), ενώ το 18% απάντησε ότι ξόδεψε «περισσότερα» χρήματα στις φετινές διακοπέ τους (σε σύγκριση με πέρυσι) – άλλοι τόσοι ξόδεψαν «λιγότερα». Οι αυξήσεις τιμών και οι επιπλέον χρεώσεις είναι ο κύριος λόγος (κατά το 62%) για όσους ξόδεψαν περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους. Την ίδια στιγμή η κλιματική κρίση και οι συνέπειές της απασχολούν («Πολύ» και «Αρκετά») 8 στους 10 συμμετέχοντες. Σε υψηλό βαθμό (αν και κάπως μικρότερο, 65%) απασχολεί και τους επιχειρηματίες/επαγγελματίες («Πολύ» και «Αρκετά»). Για το σύνολο των συμμετεχόντων ο «ανθρώπινος παράγοντας άμεσα» κατά 81%, η «Πολιτεία» κατά 75% και η «κλιματική κρίση» κατά 61% ευθύνονται («Πολύ» ή «Αρκετά») για την πρόκληση τόσο σοβαρών φυσικών καταστροφών στη χώρα μας.
Ποια κατηγορία εξόδων σάς προβληματίζει περισσότερο;
Βασικά αγαθά (φαγητό, τρόφιμα, ποτά, σούπερ μάρκετ) 59%
Ενέργεια (ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση) 30%
Υγεία, εκπαίδευση 3%
Ρούχα, παπούτσια, ηλ. Συσκευές 2%
Διασκέδαση, ταξίδια, ψυχαγωγία 1%
Άλλη 1%
Δεν απαντώ 4%
Πηγή: Pulse RC 2023
Πόσα χρήματα ξοδέψατε στις φετινές διακοπές;
Περισσότερα 18%
Τα ίδια 26%
Λιγότερα 18%
Δεν έκανα διακοπές 34%
Δεν γνωρίζω/δεν απαντώ 4%
Πηγή: Pulse RC 2023