Σωρευτικές αυξήσεις, που φτάνουν έως και 85%, αγγίζουν οι τιμές σε ορισμένα τρόφιμα, όπως στα γαλακτοκομικά, από την ημέρα που έκανε την εμφάνισή του ο πληθωρισμός έως και σήμερα.
Τα ελληνικά νοικοκυριά βιώνουν δυόμισι εφιαλτικά χρόνια εκτόξευσης τιμών σε βασικά είδη ανάγκης, την ώρα που οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι για περισσότερο από μία δεκαετία, ενώ οι όποιες αυξήσεις σε συντάξεις και κατώτατο μισθό εξανεμίζονται μέσα σε έναν μήνα από τις πληθωριστικές πιέσεις. Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στα τρόφιμα «τρέχει» κάθε μήνα με ρυθμό της τάξεως άνω του 10%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή στο ελαιόλαδο έχει εκτοξευθεί από τον Ιούνιο του 2021 έως και σήμερα. Συγκεκριμένα, από τα 6,32 ευρώ το λίτρο, ανέβηκε, έναν χρόνο μετά, στα 8,25 ευρώ, και σήμερα πωλείται προς 9,22 ευρώ, με αυξητικές τάσεις τους επόμενους μήνες. Η παραγωγή σε συνδυασμό με τις φυσικές καταστροφές σε Ελλάδα και Ισπανία αναμένεται να εκτοξεύσει περαιτέρω τις τιμές, κάνοντας απλησίαστο το ελαιόλαδο για τους καταναλωτές.
Αντίστοιχα, η τιμή στο γιαούρτι από τα 2,30 ευρώ τον Ιούνιο του 2021 έχει φτάσει να πωλείται προς 4,12 ευρώ (!), ενώ το τυρί φέτα από τα 7,90 ευρώ διατίθεται προς 14,2 ευρώ το κιλό! Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κινούνται οι τιμές στις φέτες για τοστ. Ωστόσο, είναι αυξημένες κατά σχεδόν 0,40 ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021, ενώ «φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές σε χαρτί υγείας, φρούτα και όσπρια.
Οι προβλέψεις τους επόμενους μήνες είναι κάτι παραπάνω από εφιαλτικές, καθώς πέραν από τις τιμές στο ελαιόλαδο, αναμένεται νέο κύμα ανατιμήσεων σε φρούτα, λαχανικά, κρέας και γαλακτοκομικά, μετά και τις πρόσφατες καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο, που θα φέρουν ελλείψεις στην αγορά.
Η κατάσταση είναι εφιαλτική για τους Ελληνες καταναλωτές, που έρχονται αντιμέτωποι με τις αυξήσεις τιμών επί σχεδόν 26 μήνες. Μάλιστα, από τις αρχές της χρονιάς μέχρι και σήμερα, μια σειρά από βασικά είδη ανάγκης για ένα νοικοκυριό έχει ανατιμηθεί κατά σχεδόν 25% – 30%. Την ίδια ώρα, οι μισθοί παραμένουν «παγωμένοι», ενώ ακόμα και η αύξηση που έχει δοθεί στον βασικό μισθό και στις συντάξεις έχει «εξαφανιστεί» από το κύμα ανατιμήσεων.
Για παράδειγμα, η τιμή για το ψωμί του τοστ από τα 1,45 ευρώ στις αρχές του έτους, σήμερα αγγίζει τα 1,89 ευρώ. Η μαργαρίνη 250 γραμμαρίων από τα 1,35 ευρώ έχει εκτοξευθεί στα 2,07 ευρώ, ενώ τα ζυμαρικά Νο 10 πωλούνται πλέον προς 1,28 ευρώ έναντι 0,70 ευρώ τον Ιανουάριο του 2023.
Οι πατάτες από τα 0,92 ευρώ πωλούνται στα 1,32 ευρώ το κιλό, ενώ οι εγχώριες ντομάτες από τα 1,95 ευρώ το κιλό διατίθενται πλέον στην αγορά προς 2,07 ευρώ το κιλό.
Επέστρεψε το τεφτέρι και το βερεσέ στα μαγαζιά της γειτονιάς
«Θα περάσω την πρώτη του μηνός που θα πληρωθώ». Αυτή είναι η φράση που ακούνε όλο και πιο συχνά οι καταστηματάρχες από τους πελάτες τους, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τεράστιες ανατιμήσεις που καταγράφονται κάθε μήνα στα τρόφιμα. Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά θυμίζει έντονα τις εποχές των καταστροφικών Μνημονίων, ενώ γυρίζει τη χώρα πίσω στη δεκαετία του ’60, όΤαν το τεφτέρι και ο βερεσές αποτελούσαν μια συνήθη τακτική.
Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης τίποτα δεν αλλάζει στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης, αντιθέτως, μάλιστα, παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση, με τους καταναλωτές να μην τα βγάζουν πλέον πέρα, παρά την όποια προσπάθεια για οικονομία. Οπως λένε οι καταστηματάρχες, μετά τις 20 του μηνός ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών ζητάει να πάρει προϊόντα βερεσέ, γεμίζοντας τα τεφτέρια με απλήρωτους λογαριασμούς, ακόμα και για λίγα ευρώ.
Οπως είναι αντιληπτό, οι επιδοτήσεις τύπου market pass προσφέρουν μια παροδική «ανάσα» στους καταναλωτές, οι οποίοι αδυνατούν, πλέον, να παρακολουθήσουν τις σχεδόν καθημερινές αλλαγές στις τιμές, αλλά και να γεμίσουν με τα άκρως απαραίτητα τα ράφια και το ψυγείο του νοικοκυριού τους.
Στον απόηχο αυτής της κατάστασης και στο περιθώριο βρίσκονται κυρίως μικρά, συνοικιακά καταστήματα, δεδομένου του ανταγωνισμού που υπάρχει από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Τα μαγαζιά της «γειτονιάς», που στη συντριπτική τους πλειονότητα αποτελούν οικογενειακές επιχειρήσεις, αναγκάζονται να δεχθούν την τακτική του βερεσέ, καθώς οι περισσότεροι πελάτες τους ψωνίζουν χρόνια από τα καταστήματά τους και σε περίπτωση που αρνηθούν να ανοίξουν το τεφτέρι τους κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς πελάτες.
Οι πληρωμές με… έναντι δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία και στον εφοδιασμό των καταστημάτων τους, όμως μέσα σε αυτήν την εφιαλτική καθημερινότητα αποτελούν τον μόνο δρόμο για να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους, ευελπιστώντας πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα αλλάξει η κατάσταση. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που πηγαίνουν στα μαγαζιά για να αγοράσουν τα άκρως απαραίτητα για το νοικοκυριό τους, ενώ δεν έχουν αποπληρώσει τις προηγούμενες οφειλές τους.