Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να υπερβαίνουν σταθερά τα 100 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση έχει «ποντάρει» στην εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού για να μειώσει τις αρρύθμιστες οφειλών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για τον μήνα Σεπτέμβριο δείχνουν πως, παρά τις αλλεπάλληλες διορθώσεις στον μηχανισμό, παραμένει δύσκολο για έναν οφειλέτη να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να ρυθμίσει τα χρέη του, ώστε να μην κινδυνεύει από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Παράλληλα, ο αριθμός των ρυθμίσεων που έχουν ολοκληρωθεί μπορεί να δείχνουν πως ο μηχανισμός δεν κινείται με ρυθμούς «χελώνας», όπως τους προηγούμενους μήνες, αλλά για να λειτουργήσει επαρκώς απαιτούνται νέες παρεμβάσεις. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 856 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες ξεπερνώντας τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε μηνών αντιστοιχούν σε σύνολο 290.000.000 ευρώ, ενώ οι εκκινήσεις νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα αριθμούν τις 3.628. Συνολικά, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 8.804 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 3,26 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
Σημειώνεται πως το 17,3% των συνολικών οφειλών απορρίφθηκε με αιτιολογία την ανεπαρκή οικονομική δυνατότητα εξυπηρέτησης της ρύθμισης, ενώ το 14% απορρίφθηκε γιατί κρίθηκε ότι ο εξωδικαστικός δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο ρύθμισης της συγκεκριμένης οφειλής. Ενα ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι πως το 61,5% των προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκαν από τους οφειλέτες δεν έχει αιτιολογία, ενώ το 21% των προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκαν από τους οφειλέτες αποδίδεται σε αδυναμία εξυπηρέτησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 58,9% των οφειλών που βρίσκονται στον εξωδικαστικό αφορά επιτηδευματίες και αντιστοιχεί σε 12,34 δισ. ευρώ, το 23,66% των οφειλών αφορά νομικά πρόσωπα με χρέη 4,96 δισ. και το 17,44% των χρεών αφορά φυσικά πρόσωπα με 3,65 δισ. ευρώ. Η πλειονότητα των αιτήσεων βρίσκεται στο εύρος οφειλής μεταξύ 50.000 και 200.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό οφειλών διαθέτει η Περιφέρεια Αττικής, που αγγίζει τα 6,66 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 31,8% των συνολικών χρεών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία, με οφειλές 3,01 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 14,41% των συνολικών οφειλών. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Κρήτης, με ποσό οφειλών 2,11 δισ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των συνολικών χρεών ξεπερνά τα 20,9 δισ. ευρώ.