Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιχειρείται να μπει «φρένο» στις αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις αναμένεται να φέρει το υπουργείο Οικονομικών.
Πρόκειται για τις αποφάσεις με τις οποίες κρίνεται ότι όσον αφορά τους συνταξιούχους που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν, το ύψος των συντάξεών τους θα πρέπει να επιστρέψει στα επίπεδα προ του 2012. Το οικονομικό επιτελείο αναζητά την κατάλληλη φόρμουλα με την οποία κάθε φορά που βγαίνει μία απόφαση, δεν θα βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη, απειλώντας με εκτροχιασμό τον εκάστοτε Προϋπολογισμό και, κατ΄επέκταση, τους δημοσιονομικούς στόχους που θα συμφωνηθούν με τους δανειστές, ώστε το ελληνικό χρέος να θεωρείται βιώσιμο.
Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξη προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση «η οποία θα λαμβάνει υπ΄όψιν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά ακόμα περισσότερο θα λαμβάνει υπ΄όψιν όψιν την ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας». Με αυτά τα λόγια ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας ξέκοψε κάθε συζήτηση για την καταβολή αναδρομικών, ενώ σημείωσε πως «το προσχέδιο του Προϋπολογισμού έχει παρουσιαστεί, περιθώρια δεν υπάρχουν. Θα θωρακίσουμε το σύστημα ώστε να μην έχουμε δυσμενείς επιπτώσεις στον Προϋπολογισμό και στην οικονομία». Τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει ένας ανοιχτός πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και δικαστικής εξουσίας, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Χατζηδάκης και Γεωργιάδης, έκαναν λόγο για τρεις δικαστικούς οι οποίοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν. Μάλιστα, στοχοποίησαν τον επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΑΔΕ), Χρήστο Ράμμο, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να τον υποβιβάσουν στα μάτια της κοινής γνώμης, καθώς ανθίσταται στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Όμως, αμέσως μετά δόθηκαν στη δημοσιότητα οι τρεις αποφάσεις του ελεγκτικού συνεδρίου, η ανάγνωση των οποίων δίνει νέες διαστάσεις.
Οι αποφάσεις αφορούν τρεις πρώην ανώτερους δικαστές, είναι πιλοτικές, αλλά έχουν μια «ουρά» 450 περίπου συνταξιούχων δικαστών, που τους καλύπτει το περιεχόμενο των τριών επίμαχων αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Παράλληλα, οι αποφάσεις αυτές της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δίνουν τη δικονομική δυνατότητα στους περίπου 4.000 συνταξιούχους δικαστές, εισαγγελείς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να διεκδικήσουν με αιτήσεις-καρμπόν την αναδρομική επιστροφή των συντάξεών τους στα επίπεδα του 2012, όπως έχουν κρίνει το Μισθοδικείο και η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε στην ίδια συνέντευξη πως «δεν είναι δυνατόν, απλώς και μόνο ερμηνεύοντας κάποια άρθρα του Συντάγματος, να καταλήγουμε ότι πρέπει να έρθει το υπ. Οικονομικών και να δίνει λεφτά, ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να πετάξει και ένα «καρφί» προς τους δικαστικούς, λέγοντας πως «εδώ τα λεφτά αφορούν μία συγκεκριμένη ομάδα, η οποία τυχαίνει να αποφασίζει και για τον εαυτό της».