Στην Αθήνα βρίσκονται από χθες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και οι 19 κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης για τη συνεδρίαση της ευρωτράπεζας που πραγματοποιείται στη χώρα μας, με οικοδεσπότη τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης υποδέχθηκε χθες το μεσημέρι την κυρία Λαγκάρντ και την ξενάγησε στο κτίριο της ΤτΕ επί της οδού Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, για πρώτη φορά μετά τις 10 συνεχόμενες αυξήσεις από τον Ιούλιο του 2022, συνολικά κατά 450 μονάδες βάσης (4,5 ποσοστιαίες μονάδες). Σημειώνεται πως η κεντρική τράπεζα είχε προαναγγείλει από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ότι θα βάλει «φρένο» στην επιθετική νομισματική πολιτική της, σημειώνοντας ότι τα επιτόκια έχουν φθάσει σε επίπεδο στο οποίο, αν διατηρηθούν για ικανό χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν σημαντικά στην επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2%. Μετά το τέλος της συνεδρίασης θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου κατά την οποία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνεπικουρούμενη από τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος και τον Γιάννη Στουρνάρα, θα εξηγήσει τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης αναμένεται να επισημάνει το σημαντικό γεγονός για την ελληνική οικονομία που είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα, να υπογραμμίσει τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας μας, που είναι τριπλάσιος του μέσου όρου της ευρωζώνης (αύξηση ΑΕΠ 2,4% στην Ελλάδα, έναντι 0,8% στην ευρωζώνη) και να ενημερώσει τους συναδέλφους του για τη σταθερότητα και τις εξελίξεις του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει διά ζώσης στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη ή εξ αποστάσεως, ενώ μία φορά τον χρόνο η συνεδρίαση φιλοξενείται από μια εθνική κεντρική τράπεζα. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά φιλοξενία της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στην Τράπεζα της Ελλάδος, μετά το 2005 και το 2008. Τα «γεράκια» της ΕΚΤ έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς σε περίπτωση γενικής ανάφλεξης στην περιοχή και σε πόλεμο ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εκτιμάται ότι μπορεί να εκτοξευθούν σε δυσθεώρητα επίπεδα. Αποτέλεσμα θα είναι η νέα άνοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, που αποτελεί και τον μοναδικό επίσημο παράγοντα χάραξης της νομισματικής πολιτικής, δηλαδή της αύξησης των επιτοκίων. Επίσημα, πάντως, η ΕΚΤ δεν έχει έχει κηρύξει τον τερματισμό του κύκλου σύσφιγξης της πολιτικής της, κάτι που πιθανόν να το κάνει ύστερα από πολλούς μήνες, όταν θα έχει τη σχετική βεβαιότητα πως ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% το 2025 και θα μπορεί να προχωρήσει με ασφάλεια στη μείωση των επιτοκίων. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις της ΕΚΤ για σταθερή αποκλιμάκωση των αυξήσεων στις τιμές. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή της Eurostat αυξήθηκε στο 4,3% από 5,2% τον Αύγουστο, ενώ και ο λεγόμενος «δομικός πληθωρισμός» -ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού- κατέγραψε την πρώτη μεγάλη πτώση του στο 4,5%, από 5,3%.