Σε μποϊκοτάζ κατά των εταιριών Unilever και Procter & Gamble καλεί τους πολίτες το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας. Μετά την επιβολή προστίμων ύψους 2.000.000 ευρώ (1.000.000 ευρώ για κάθε εταιρία) από το υπουργείο Ανάπτυξης για αθέμιτη κερδοφορία, το Δ.Σ. της ομοσπονδίας αποφάσισε να «παγώσει» για μία εβδομάδα την αγορά κάθε προϊόντος των δύο πολυεθνικών.
Η δράση του ΙΝΚΑ προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα, από τις 13 έως και τις 19 Νοεμβρίου. «Είναι τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ποτέ στην Ελλάδα για υπερβολικό κέρδος. Η δύναμη του πολίτη καταναλωτή είναι η αντίδραση και η αντίσταση κατά αυτών που αισχροκερδούν και βιάζουν το εισόδημά μας. Είναι η πρώτη αντίδραση των πολιτών καταναλωτών έπειτα και από τις δηλώσεις του κυρίου πρωθυπουργού πως η Ελλάδα δεν είναι μπανανία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας.
Την ίδια στιγμή, η Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ζητεί από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) και τον υπουργό Ανάπτυξης να γνωστοποιηθούν τα επίμαχα προϊόντα των δύο πολυεθνικών εταιριών, για τα οποία επιβλήθηκα τα πρόστιμα περί αθέμιτης κερδοφορίας. Σε εξώδικη πρόσκλησή της η ΕΕΚΕ καλεί τον Κώστα Σκρέκα να ανακοινώσει δημοσίως τα προϊόντα των δύο εταιριών, περιγράφοντας τον κωδικό, την επωνυμία και γενικά κατά οποιοδήποτε προσδιοριστικό στοιχείο, έτσι ώστε να προκύψει η περιγραφή της παράβασης και να υπάρξει ακριβής και ορθή ενημέρωση των δοκιμαζόμενων από την ακρίβεια καταναλωτών και των καταναλωτικών οργανώσεών τους.
«Επίσης, σας προσκαλούμε όπως μας ενημερώσετε, με έγγραφό σας ή ακόμα και δημοσίως, για τα εξής: i) Επί πόσο χρονικό διάστημα οι ως άνω εταιρίες παραβίασαν τη διάταξη του άρθρ. 54 παρ.1 Ν. 5045/2023; ii) Στην απόφαση επιβολής του προστίμου επιβλήθηκε από εσάς και η σύσταση, ως διοικητική ποινή, του άρθρ. 54 παρ. 5 Ν. 5045/2023, με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον;» σημειώνει η ένωση. Ζητεί, επίσης, ενημέρωση για το αν τα προϊόντα των δύο πολυεθνικών, τα οποία ελέγχθηκαν από τις υπηρεσίες της ΔΙΜΕΑ, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των προϊόντων για τα οποία προβλέπεται η δυνατότητα επισήμανσης περί συμμετοχής στην πρωτοβουλία «Μόνιμη μείωση τιμής».