Πόρους ύψους 387.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού τρέχει να αξιοποιήσει το υπουργείο Τουρισμού.
Τα έργα διαρθρώνονται σε τέσσερις δράσεις, αφορούν την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με σειρά προτεραιότητας, κάτι που σημαίνει ότι όποιος κινηθεί πιο άμεσα θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Σύμφωνα με την Όλγα Κεφαλογιάννη, οι τέσσερις δράσεις περιλαμβάνουν την τουριστική ανάπτυξη (321.900.000 ευρώ), την τουριστική εκπαίδευση (45.100.000 ευρώ), τον ψηφιακό μετασχηματισμό μητρώου τουριστικών επιχειρήσεων (10.000.000 ευρώ) και τον ψηφιακό μετασχηματισμό ΕΟΤ (10.000.000 ευρώ). «Στοχεύουμε σε μια ανάπτυξη που αφορά όλη τη χώρα, και τα οφέλη της οποίας θα κατανέμονται στην κοινωνία και τους πολίτες ισόρροπα δίκαια και ανταποδοτικά» υπογράμμισε η υπουργός Τουρισμού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ειδικά για την τουριστική ανάπτυξη, το υπουργείο έχει προχωρήσει στη δημοσίευση τεσσάρων προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από δυνητικούς δικαιούχους, για ενισχύσεις στο πλαίσιο υλοποίησης έργων ανάπτυξης ορεινού τουρισμού, προσβασιμότητας σε παραλίες και αναβάθμισης τουριστικών λιμένων. Το τελευταίο αποτελεί και το μεγαλύτερο έργο του υπουργείου Τουρισμού που χρηματοδοτείται από πόρους του ΤΑΑ, συνολικού προϋπολογισμού 159.000.000 ευρώ, με τις χωροθετημένες μαρίνες (που είναι δυνητικοί δικαιούχοι) να ξεπερνούν τις 150. «Θεωρούμε ότι το έργο αυτό θα αλλάξει πραγματικά του όρους ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα μας» τόνισε η κυρία Κεφαλογιάννη. Παράλληλα, ετοιμάζεται η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας MyDigitalTourism, για τη διευκόλυνση της πρόσβασης πολιτών, επιχειρηματιών και ταξιδιωτών σε θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων σύστημα καταγραφής αφίξεων – αναχωρήσεων επισκεπτών στα τουριστικά καταλύματα σε πραγματικό χρόνο.