Με διαδικασίες-εξπρές αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ώστε να δοθούν -μέσω διάταξης που συμπεριλαμβάνεται σε αυτό- το Επίδομα Προσωπικής Διαφοράς σε 750.000 συνταξιούχους πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Το σχέδιο νόμου έχει τεθεί υπό δημόσια διαβούλευση έως τις 6 Δεκεμβρίου, οπότε θα κατατεθεί προς επεξεργασία στο Κοινοβούλιο, ενώ σκοπός είναι να ψηφιστεί στις 18 του μήνα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Υπενθυμίζεται ότι το Επίδομα Προσωπικής Διαφοράς αφορά συνταξιούχους με θετική προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ, που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη έως και 1.600 ευρώ. Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι με μηνιαίο ύψος συντάξεων:
α) έως 700 ευρώ θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ
β) από 700,01 ευρώ έως 1.100 ευρώ θα λάβουν ενίσχυση 150 ευρώ
γ) με μηνιαίο ύψος συντάξεων από 1.100,01 ευρώ έως 1.600 ευρώ θα λάβουν ενίσχυση 100 ευρώ
Το επίδομα θεσπίστηκε και χορηγήθηκε πρώτη φορά πέρυσι (με ποσά από 200 έως 300 ευρώ), καθώς η κυβέρνηση δεν υλοποίησε την προεκλογική δέσμευσή της για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Η συνέπεια είναι μεγάλη μερίδα συνταξιούχων να μην παίρνει αυξήσεις, αφού διατηρεί υψηλή προσωπική διαφορά, και αντί αυτού να λαμβάνει το επίδομα που αντισταθμίζει μέρος μόνο των απωλειών. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες διατάξεις, στην πλειονότητά τους θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου και έπειτα, με κυριότερη την αντικατάσταση της περικοπής κατά 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους με μια εισφορά 10% επί των αποδοχών. Επίσης, σημαντική ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους συνταξιούχους θα δώσει η αύξηση του πλαφόν για τα χρέη προς τα Ταμεία από 20.000 σε 30.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ και από 6.000 σε 10.000 ευρώ για τους αγρότες. Ο Άδωνις Γεωργιάδης προτάσσει επίσης την αύξηση του επιδόματος μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες, τη δυνατότητα των δικαιούχων του εποχικού επιδόματος να εργάζονται 12 ημερομίσθια τον μήνα χωρίς να χάνουν το εποχικό τους επίδομα και το πάγωμα του επιτοκίου δανεισμού του ασφαλιστικού χρέους στον ΕΦΚΑ έως το 2025. Στον αντίποδα, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ρύθμιση που προβλέπει περιορισμούς στη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για όσους δεν έχουν ενεργό ΑΜΚΑ. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι αυτό έρχεται να κλείσει ένα παραθυράκι εκμετάλλευσης των δωρεάν παροχών από μη μόνιμους κατοίκους της χώρας.