Καινοτομίες και… σημεία των καιρών. Το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για χρήση της «νέας μόδας» της τεχνητής νοημοσύνης (και) στην ευρύτερη λειτουργία των υπηρεσιών με σκοπό τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ανέλυσε ο Γιώργος Πιτσιλής. Στην τοποθέτησή του στο 5ο Συνέδριο Φορολογικού Δικαίου ο διοικητής της ΑΑΔΕ, ανέφρε πως με την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, θα υπάρχει η δυνατότητα να αποκαλύπτεται φορολογητέα ύλη. Και πιο συγκεκριμένα, είπε:
•Αναλύοντας μεγάλα σύνολα δεδομένων από διάφορες πηγές, όπως τραπεζικές συναλλαγές, ψηφιακές δημόσιες πλατφόρμες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
•Ανιχνεύοντας συμπεριφορικά προφίλ, όπως ασυνήθιστες συναλλαγές ή μεταφορές χρημάτων και πληρωμές μέσω καρτών σε μη καταχωρημένους πωλητές που συνδέονται συχνά με μη καταγεγραμμένη οικονομική δραστηριότητα μέσω πλατφορμών στην λεγόμενη οικονομία διαμοιρασμού.
•Εντοπίζοντας ασυνήθιστες αποκλίσεις στα εισοδήματα πολιτών και επιχειρήσεων, όπως η μη αναλογία μεταξύ των εισοδηματικών πηγών και των δαπανών.
«Επίσης κάνουμε κινήσεις»:
•Προβλέποντας φορολογικές παραβάσεις, με την χρήση μοντέλων μηχανικής μάθησης για την εκτίμηση του κινδύνου φορολογικών παραβάσεων, βασιζόμενοι σε προηγούμενα μοτίβα συμπεριφοράς που ενδέχεται να υποδεικνύουν φορολογική απάτη.
•Αναπτύσσοντας προφίλ κινδύνου για φορολογούμενους και επιχειρήσεις σχετικά με την πιθανότητα φοροδιαφυγής, επιτρέποντας στις φορολογικές αρχές να αποφασίζουν, να προτεραιοποιούν και να εστιάζουν τους ελέγχους σε συγκεκριμένες ομάδες.
•Αξιολογώντας καταγγελίες πολιτών για περιπτώσεις φοροδιαφυγής με αυτοματοποιημένο, γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο και με περισσότερες δυνατότητες συλλογής πληροφοριών.
«Με την τεχνητή νοημοσύνη», εξήγησε, «ενισχύουμε τη φορολογική υπευθυνότητα, αναπτύσσοντας»:
•Αυτοματοποιημένα συστήματα υποβοήθησης κατά την δήλωση φόρων. Αυτά τα συστήματα μπορούν να διευκολύνουν τους φορολογούμενους στην συμπλήρωση των δηλώσεών τους, προσφέροντας εξατομικευμένη βοήθεια με ακρίβεια και ευκολία, ελαχιστοποιώντας λάθη και παραλείψεις.
•Συστήματα ευφυών εικονικών εξυπηρετητών (smart agents) που θα μπορούν να παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη στους φορολογούμενους για την συμμόρφωσή τους με τους φορολογικούς κανόνες.
•Ηλεκτρονικές πλατφόρμες για εκπαίδευση, παρέχοντας στοχευμένο εκπαιδευτικό υλικό για την φορολογική συμμόρφωση, βοηθώντας τους φορολογούμενους να κατανοήσουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους».
Τόνισε δε ότι «η ΑΑΔΕ έχει ήδη ενσωματώσει προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης και data mining στην λειτουργία της, ενώ υλοποιεί και έργα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την αξιοποίηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και άλλων προηγμένων εργαλείων ανάλυσης δεδομένων από την φορολογική διοίκηση για την διενέργεια έξυπνων διασταυρώσεων».