Φοροελαφρύνσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και εισοδηματίες, κυρίως όμως σε επιχειρήσεις, φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στη Βουλή.
Παράλληλα, δίνει νέα ευκαιρία πολλών δόσεων για οφειλέτες που έχασαν παλαιές ρυθμίσεις οφειλών. Σταχυολογώντας τις βασικότερες διατάξεις του σχεδίου νόμου για τα νοικοκυριά, στέκεται κανείς στην καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα.
Επίσης, ότι αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ανεξαρτήτως αριθμού αυτών, ενώ ειδικά για τους πολυτέκνους με πέντε παιδιά και άνω δεν ισχύει η μείωση των 20 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης του εισοδήματός τους, εφόσον το φορολογητέο εισόδημά τους υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.
Δείτε επίσης: Αυτές είναι οι κατηγορίες εισφορών για να «χτίσετε» τις επικουρικές συντάξεις
Προβλέπονται επίσης:
α) Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας,
β) μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%
γ) μείωση του ΦΠΑ για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.
Για τις επιχειρήσεις, τώρα, προβλέπονται:
- Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ συνεχίζει να ισχύει η μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου της για τις νεοφυείς επιχειρήσεις για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας τους.
- Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο
24% για το 2019, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. - Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5%.
- Η υπό όρους απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από τον φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής.
- Καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.
- Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα νομικά πρόσωπα.
- Η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.
- Η αυτοτελής φορολόγηση των stock options με συντελεστή 15%. Σήμερα τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις, δηλαδή με την κλίμακα φορολογίας. Τα κέρδη από τις μετοχές που διατίθενται στο πλαίσιο των stock options φορολογούνται ήδη από το 2008 ως παροχή σε είδος και ο εργαζόμενος πληρώνει τον φόρο και την εισφορά αλληλεγγύης που του αναλογεί κατά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης.
- Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τη φορολογική ζημιά σε διάστημα 10 ετών από πέντε που είναι σήμερα. Το μέτρο θα έχει εφαρμογή για λογιστικές ζημιές που δημιουργήθηκαν από το 2014 και μετά, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν με βάση τη νέα διάταξη να τις συμψηφίσουν με τη χρήση του 2024.
- Δίνεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να διαγράφουν ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών από πελάτες τους, συνολικού ύψους έως 300 ευρώ ανά οφειλέτη, χωρίς να χρειάζεται να έχουν εξασκήσει προηγουμένως όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την είσπραξή τους, δεδομένου ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων το κόστος της διαδικασίας είναι υψηλότερο από το ύψος της οφειλής.
Δείτε επίσης: Φορολοταρία Οκτωβρίου: Έγινε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ
Εκπτώσεις… στα ακίνητα
Στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμη κίνητρα για τα ακίνητα, έστω και μειωμένα σε σχέση με το κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση. Συγκεκριμένα, αναστέλλεται για τρία χρόνια η επιβολή ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από 1-1-2006 και εφεξής, ενώ η αναστολή του ΦΠΑ περιλαμβάνει και την αντιπαροχή.
Για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλεται η επιβολή του φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων, ενώ εισάγονται κίνητρα για δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, με τη χορήγηση έκπτωσης φόρου 40% για δαπάνες των σχετικών εργασιών, με συνολικό ύψος δαπάνης τα 16.000 ευρώ, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο τεσσάρων ετών.
Νέα ευκαιρία για οφειλέτες που έχασαν παλαιές ρυθμίσεις
Το σχέδιο νόμου δίνει ακόμα μία ευκαιρία σε όσους χάσουν ρύθμιση που είχαν για οφειλές στην Εφορία, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα μπορούν να τις εντάξουν στη νέα πάγια ρύθμιση σε έως 24 ή 48 δόσεις. Η δυνατότητα αυτή αφορά ρυθμίσεις που είχαν γίνει σε 100 δόσεις (τα έτη 2014 και 2015) ή σε 12 ή 24 δόσεις με την πάγια ρύθμιση που ισχύει σήμερα.
Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, αν ένας φορολογούμενος είχε εντάξει παλαιά ληξιπρόθεσμη οφειλή του προς το Δημόσιο στη ρύθμιση των 100 δόσεων του ν. 4321/2015 αλλά έχασε τη ρύθμιση αυτή όταν βρισκόταν στην 33η μηνιαία δόση, ενώ δηλαδή υπολείπονταν άλλες 67 δόσεις, θα μπορεί από τον Ιανουάριο του 2020 να εντάξει το απλήρωτο υπόλοιπο των 67 δόσεων, μαζί με τους τόκους που θα έχουν συσσωρευτεί μέχρι τότε, στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 μηνιαίων δόσεων.
Αν το απλήρωτο υπόλοιπο της οφειλής εκείνης ήταν φόρος εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ ή κάποιος άλλος τακτικά καταβαλλόμενος φόρος θα μπορεί να το ρυθμίσει έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις.
Αν το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής εκείνης προερχόταν από κάποια έκτακτη αιτία (για παράδειγμα από φόρο κληρονομιάς ή από καταλογισμό φόρων και προστίμων κατόπιν φορολογικού ελέγχου), τότε θα μπορεί να το εξοφλήσει σε περισσότερες από 24 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες όμως δεν θα μπορούν να υπερβούν τις 48.
Αν, τώρα, ένας φορολογούμενος είχε ρυθμίσει οφειλή από φόρο κληρονομιάς σε 24 μηνιαίες δόσεις με την ισχύουσα σήμερα πάγια ρύθμιση του ν. 4174/2013, αλλά ενώ βρισκόταν στην 6η μηνιαία δόση απώλεσε τη ρύθμιση αυτή επειδή δεν μπόρεσε να είναι συνεπής με τους όρους της, μπορεί τον Ιανουάριο του 2020 να εντάξει το ανεξόφλητο υπόλοιπο των 18 μηνιαίων δόσεων μαζί με τα ποσά των τόκων που θα έχουν συσσωρευτεί μέχρι τότε στη νέα πάγια ρύθμιση.