Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2024, με τίτλο «Rebuilding Trust», θα διεξαχθεί το διάστημα 15-19 Ιανουαρίου στο Νταβός της Ελβετίας.
Oμως, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες είναι ολοένα πιο επιφυλακτικοί στο να παρευρεθούν στην εκδήλωση λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης του κόστους ζωής και με τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν στο εσωτερικό τους να αυξάνονται, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει τέτοιους ενδοιασμούς. Πρώτος πρώτος θα παραβρεθεί στο φόρουμ, παρέα με τον… φίλο του και CEO της Pfizer Αλμπέρ Μπουρλά, που φόρτωσε τον κόσμο εμβόλια κατά του Covid-19 και με την προσδοκία ότι δεν θα αρρωσταίνουν – που όμως παρέμεινε προσδοκία!
Παρότι θεωρητικά πρόκειται για μια κρίσιμη συνάντηση ηγετών και σημαντικών οικονομικών παραγόντων παγκοσμίως, ίσως οι πιο «βαριές» πολιτικές προσωπικότητες που θα παρευρεθούν είναι ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιάνγκ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι θα απευθύνουν και οι δύο ομιλίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο μόνος ηγέτης του G7 που θα παραβρεθεί. Δεν θα είναι εκεί ο Τζο Μπάιντεν -δεν έχει παρευρεθεί από τότε που έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ-, ούτε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ.
Θα είναι όμως ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ. Από τις ΗΠΑ, στους συμμετέχοντες περιλαμβάνεται ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν. Θα είναι και ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, που θα μιλήσει κιόλας την Τετάρτη. Από τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς θα παραστούν η πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζάι Μπάνγκα και η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα. Επιπλέον, θα παραβρεθούν οι επικεφαλής διεθνών οργανισμών, όπως ο Αντόνιο Γκουτέρες του ΟΗΕ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ του ΝΑΤΟ, ο Τέντρος Αντάνομ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η Τιράνα Χασάν του Human Rights Watch.
Παρότι στο φόρουμ θα συζητηθούν θεωρητικά ο πληθωρισμός και η οικονομική ανάπτυξη, είναι βέβαιο ότι οι ανάγκες των φτωχών ανθρώπων θα είναι εκτός ατζέντας, όπως συμβαίνει πάντα.