Την έγκρισή του για να εκταμιευθούν τα 767.000.000 ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων έδωσε χθες το Eurogroup.
Το πράσινο φως των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δόθηκε επί τη βάσει της θετικής 4ης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας που συνέταξε η Κομισιόν. Πλέον η εκταμίευση θα πρέπει να εγκριθεί από έξι Κοινοβούλια της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό, ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να λάβει την τελική τυπική απόφαση για την αποδέσμευση των χρημάτων, πιθανότατα στις αρχές Ιανουαρίου.
Δείτε επίσης: Κοινωνικά επιδόματα: Διπλασιάζεται το όριο νόμιμης διαμονής στη χώρα – Αλλαγές στο ΚΕΑ
Η ελληνική πλευρά πέτυχε τον στόχο της η εν λόγω απόφαση να μην έχει «αστερίσκους», εν αντιθέσει με το προηγούμενο πακέτο «δόσεων» που ενεργοποιήθηκε την άνοιξη. Δηλαδή έγινε εφικτό να θεωρηθούν επιτυχείς όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί από τους δανειστές. Την προηγούμενη φορά χρειάστηκε νέα αξιολόγηση από την Κομισιόν που να αποδεικνύει ότι έκλεισε μία σειρά εκκρεμοτήτων προκειμένου να συνεδριάσει ο ESM για τη «δόση».
Το θετικό κλίμα για την έκθεση είχε φανεί από τις δηλώσεις στις οποίες προχώρησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών εισερχόμενοι στη σύνοδο.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Bάλντις Ντομπρόφσκις ανέφερε πως στην έκθεση «συνολικά βλέπουμε θετικές εξελίξεις σε όρους εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών στόχων και επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί», αν και τόνισε ότι «είναι σημαντικό να συνεχιστεί το momentum των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα».
Ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανέφερε: «Η έκθεση της Κομισιόν είναι αρκετά θετική, βλέπουμε καλά σημάδια». Τα 767.000.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους, καθώς η συζήτηση για την αξιοποίηση των κερδών των ομολόγων σε επενδύσεις αφορά τις επόμενες δόσεις (ύψους 1,3 δισ. ευρώ ετησίως) που θα εκταμιευθούν από τα μέσα του 2020 έως τα μέσα του 2022.
Την προσεχή Δευτέρα ο κ. Σταϊκούρας θα έχει την ευκαιρία να επανέλθει στο ζήτημα στο περιθώριο του ετήσιου Capital Link Forum στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης, όπου θα δώσουν το «παρών» εκπρόσωποι των θεσμών και των αγορών.
Η αλλαγή χρήσης των κερδών των ομολόγων, που σήμερα οδεύουν εξ ολοκλήρου στην εξυπηρέτηση του χρέους, και η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα θεωρείται βέβαιο ότι θα περιλαμβάνονται επίσης στο μενού της πρώτης συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη νέα πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα κατάφερε ακόμη μία φορά να επιβεβαιώσει την παρουσία της στο κλαμπ των χωρών με αρνητικά επιτόκια.
Το επιτόκιο σε χθεσινή δημοπρασία εξάμηνων έντοκων γραμματίων σημείωσε πτώση σε αρνητικά επίπεδα για πρώτη φορά στην ιστορία και στο -0,02%, με την έκδοση να καλύπτεται κατά 2,11 φορές.
Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 812.500.000 ευρώ και οι προσφορές διαμορφώθηκαν στο 1,32 δισ. ευρώ, ακολουθώντας έτσι τα βήματα των εντόκων τριών μηνών, τα οποία μάλιστα δύο φορές το τελευταίο δίμηνο -στις 6 Νοεμβρίου και τις 9 Οκτωβρίου– είδαν το επιτόκιό τους να βυθίζεται στα αρνητικά κατά τις δημοπρασίες του ΟΔΔΗΧ (στο -0,08% στην πιο πρόσφατη).