Ενα ακόμη ευρωπαϊκό «διαβατήριο» κατέκτησε η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, το GREGY Project του Ομίλου Κοπελούζου.
Οπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, το ηλεκτρικό καλώδιο που θα φέρει φθηνή και σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργεια από την Αίγυπτο συμπεριελήφθη στο προσχέδιο του δεκαετούς πλάνου ανάπτυξης του ENTSO-E, του συνόλου δηλαδή των ευρωπαϊκών ΑΔΜΗΕ.
«Τρέχει» το έργο
Πρόκειται για μια αναμενόμενη εξέλιξη, αφού, όπως είναι γνωστό, το έργο «τρέχει» ο Ομιλος Κοπελούζου, που διακρίνεται για την ετοιμότητα και την τεχνογνωσία του.
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο κρατών συμπεριλαμβάνεται στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας που θα αξιολογηθούν στην επόμενη έκδοση του Δεκαετούς Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύων, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται μέσα στον Δεκέμβριο.
Το καλώδιο σχεδιάζεται να συνδέσει ηλεκτρικά την Αίγυπτο με την Αττική και τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και η ΡΑΑΕΥ έχουν δηλώσει τη στήριξή τους, ενώ έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας και με την Infinity Power -θυγατρική εταιρεία της Masdar- για την επένδυση των ΑΠΕ στην Αίγυπτο.
Με ορίζοντα το 2029
Το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας είναι πλέον σε τροχιά υλοποίησης με ορίζοντα λειτουργίας το 2029, ώστε να παρέχει εναλλακτικές, ανανεώσιμες πηγές και διαδρομές ενέργειας για την Ευρώπη, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση της ηπείρου από τα ορυκτά καύσιμα.
Το πιο σημαντικό, όμως, σε εθνικό επίπεδο είναι πως με το έργο αυτό η Ελλάδα θα αναδειχθεί όχι μόνο σ’ έναν αξιόπιστο διαμετακομιστικό κόμβο ενέργειας, αλλά και σε παραγωγό.
Εξέλιξη που πάει τη χώρα μας πολλά βήματα παραπέρα από το «στοίχημα» της πράσινης μετάβασης, αφού πλέον θα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με ειδικό ενεργειακό βάρος.