Από 18% έως 42% χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο διαμορφώνονται τον Μάρτιο τα πράσινα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των προμηθευτών, που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Υδάτων.
Βασική αιτία της υποχώρησης των τιμών είναι η αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου κάτω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι η τιμή κυμαινόταν στα 50 ευρώ. Από τις ανακοινώσεις των τιμολογίων προκύπτει επιστροφή των τιμών σε προ κρίσης επίπεδα, ενώ είναι ενδεικτικό ότι δύο από τα πράσινα τιμολόγια υποχώρησαν κάτω από τα 10 σεντς ανά κιλοβατώρα. Ειδικότερα, η χρέωση ανά εταιρία είναι η εξής:
– ΔΕΗ 10,826 σεντς ανά κιλοβατώρα έως 500 κιλοβατώρες και 11,907 οι επόμενες
– Protergia 10,776 σεντς ανά κιλοβατώρα
– Elpedison 9,898 σεντς ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και 10,76 σεντς ανά κιλοβατώρα για τις υπόλοιπες
– Ήρων 10,304 σεντς ανά κιλοβατώρα
– Volton 10,306 σεντς ανά κιλοβατώρα
– Ζενίθ 10,467 σεντς ανά κιλοβατώρα
– Solar Energy 10,27 σεντς ανά κιλοβατώρα
– ΕΛΙΝΟΪΛ 8,182 σεντς ανά κιλοβατώρα
– Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρία Ενέργειας 11,165 σεντς ανά κιλοβατώρα
– We Energy 11,23 σεντς ανά κιλοβατώρα
– NRG 11,5 σεντς ανά κιλοβατώρα
– Volterra 11,5 σεντς ανά κιλοβατώρα
Η σύγκριση αφορά τις τιμές που χρεώνει ο ίδιος προμηθευτής, ενώ η απόκλιση ανάμεσα στο ακριβότερο και το φθηνότερο τιμολόγιο του πρώτου τριμήνου του έτους είναι ακόμα μεγαλύτερη. Για την πληρότητα της σύγκρισης οι καταναλωτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη το ύψος του παγίου, το οποίο εκ του νόμου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε ευρώ τον μήνα, ενώ υπάρχουν προσφορές που ξεκινούν από χαμηλότερα επίπεδα, τα κλιμάκια της κατανάλωσης στα οποία εφαρμόζονται οι χρεώσεις, την ύπαρξη νυχτερινού μετρητή για τους προμηθευτές που εξακολουθούν να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές, τη συνέπεια στην πληρωμή, την ηλεκτρονική αποστολή των λογαριασμών και την εξόφληση με πάγια εντολή.