Μυστήριο με τον κατώτατο μισθό: Τα σενάρια και οι δήθεν αυξήσεις στα επιδόματα

Με το βλέμμα στις κάλπες των ευρωεκλογών θα γίνει γνωστός από τον Μητσοτάκη την Παρασκευή - Θα ισχύσει από 1ης Απριλίου

Must Read

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή 22 Μαρτίου θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό ο νέος κατώτατος μισθός που θα ισχύσει από 1ης Απριλίου 2024.

Εκπεφρασμένος στόχος της κυβέρνησης είναι ο μικτός μισθός των 780 ευρώ να ξεπεράσει τα 800, ωστόσο η προεκλογική εξαγγελία μιλούσε για 950 ευρώ το 2027. Δηλαδή, θα πρέπει τα 170 ευρώ της διαφοράς να καλυφθούν σε τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις. Με αυτά τα δεδομένα αλλά και με το βλέμμα στις κάλπες των ευρωεκλογών του Ιουνίου, μία αύξηση 40 έως 50 ευρώ (ποσοστό από 5,13% έως 6,41%), με τον κατώτατο μισθό να φτάνει τα 820 έως 830, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Ακόμα κι έτσι πάντως, οι καθαρές αποδοχές δεν ξεπερνούν τα 710 ευρώ χωρίς τριετίες, ενώ με τη συμπλήρωση τριών τριετιών η προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας διαμορφώνει τις καθαρές αποδοχές σε 943 ευρώ τον μήνα. Οι κοινωνικοί εταίροι συμμετείχαν στη διαδικασία διαβούλευσης μέσω υπομνημάτων και, όπως ήταν φυσικό, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων εμφανίστηκαν εξαιρετικά φειδωλοί. Ειδικότερα, τόσο η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) όσο και ο ΣΕΒ προτείνουν αύξηση της τάξης του 4%, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 811,2 ευρώ, πρόταση αντίστοιχη με αυτή της Τραπέζης της Ελλάδος. Οι έμποροι (ΕΣΕΕ) κατέθεσαν πρόταση αύξησης 3,5%, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται σε αυτή την περίπτωση στα 807,30 ευρώ. Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κατέθεσε πρόταση για αύξηση 5%, η οποία θα διαμόρφωνε τον κατώτατο μισθό στα 819 ευρώ. Στον αντίποδα, σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, ο νέος κατώτατος μισθός θα έπρεπε να αυξηθεί κατά 16,5% δηλαδή στα 908 ευρώ, «ώστε να υπάρξει ουσιαστική προστασία των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από την ακρίβεια, να απεγκλωβιστούν από την παγίδα της σχετικής φτώχειας και να μη μεταβληθεί η θέση τους στη διανομή του εισοδήματος». Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει και μία σειρά επιδομάτων, με κυριότερο το τακτικό επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ που ανέρχεται σήμερα στα 479 ευρώ.

Επιπλέον:

Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη ύψους 903 ευρώ.

Ειδική παροχή μητρότητας: Ισούται με τον «καθαρό» κατώτατο μισθό δηλαδή στα 780 ευρώ.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This