Δεν καταβάλλει νόμιμους τόκους στους δικαιούχους (μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας) ο επόπτης του πιστωτικού συστήματος στη χώρα, η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ακούγεται πρωτάκουστο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό!
264 εκατομμύρια ευρώ διαχειρίζεται, σύμφωνα με την ετήσια χρηματοοικονομική έκθεση του 2023, η Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστήριου Αθηνών ΑΕ (ATHEXClear), μέλος του Ομίλου της ΕΧΑΕ. Αντίστοιχα, η Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστήριου Ενέργειας ΑΕ (ENEXClear), που ανήκει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, διαχειρίζεται 419 εκ ευρώ, σύμφωνα με τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις του Ιουνίου 2023.
Το ποσό αυτό, συνολικά 683 εκ ευρώ, ανήκει στα εκκαθαριστικά μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, και αποτελεί την υποχρεωτική τους συμμετοχή στο Ταμείο Εκκαθάρισης καθώς και σε υποχρεωτικές εγγυήσεις και ασφάλειες, προκειμένου αυτά να μπορούν να διενεργούν συναλλαγές.
Τα χρήματα αυτά βρίσκονται υποχρεωτικά κατατεθειμένα σε λογαριασμούς που διατηρούν η ATHEXClear και η ENEXCLlear (κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι των εν λόγω Χρηματιστηρίων) στο σύστημα πληρωμών target στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η Τράπεζα της Ελλάδος, όμως, αρνείται, παρά τις διαμαρτυρίες των εταιρειών και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, να καταβάλει επιτόκιο για τα χρήματα αυτά.
Το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει ορίζει σαφώς ότι οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί είναι έντοκοι. Σύμφωνα με την ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 5ης Δεκεμβρίου 2012, σχετικά με το Διευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς Κεφαλαίων και Διακανονισμού σε Συνεχή Χρόνο (TARGET2) (‘Άρθρο11 Λογαριασμοί εγγυητικού κεφαλαίου και τοκισμός’), «Κεφάλαια που πιστώνονται στο λογαριασμό εγγυητικού κεφαλαίου ορισμένου κεντρικού αντισυμβαλλομένου με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τοκίζονται με το επιτόκιο καταθέσεων».
Αλλά και με νεότερη ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ (ΕΕ) 2022/912 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ στις 24ης Φεβρουαρίου 2022 (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I -Άρθρο 12 -Τοκισμός λογαριασμών) η ΕΚΤ διευκρινίζει ότι «τα υπόλοιπα διάρκειας μίας ημέρας σε τεχνικό λογαριασμό ΕΣ του TIPS ή σε τεχνικό λογαριασμό ΕΣ του ΔΣΧ στο πλαίσιο της διαδικασίας διακανονισμού ΕΣ Δ, καθώς και τα εγγυητικά κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων όσων τηρούνται σε λογαριασμό εγγυητικού κεφαλαίου ΕΣ, τοκίζονται με το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων».
Από τον Σεπτέμβριο του 2023 το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει ανέλθει στο 4% (European Central Bank Deposit Facility). Το επιτόκιο αυτό μέχρι τον Ιούλιο του 2022, οπότε έγινε 0%, παρέμενε αρνητικό -0,5%. Από τον Σεπτέμβριο του 2022 γίνεται θετικό 0,75% και έκτοτε ανεβαίνει με διαδοχικές αποφάσεις της ΕΚΤ μέχρι το 4%, που είναι σήμερα.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, ο επόπτης του Πιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα, παρά τις σαφείς οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την πρακτική που ακολουθείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθυστερεί και δεν θεωρεί ακόμη σκόπιμο να καταβάλλει τόκους για τα σχεδόν 700 εκ ευρώ που έχουν κατατεθειμένα για λογαριασμό των μελών τους οι Κεντρικοί Αντισυμβαλλόμενοι του Χρηματιστήριου Αθηνών και του Χρηματιστήριου Ενέργειας.
Το ποσό είναι πολύ μεγάλο, με συνέπεια η συγκεκριμένη πρακτική να έχει αντίκτυπο στην βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της ενέργειας και του χρηματοοικονομικού τομέα καθώς η σκανδαλώδης αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού από την ΤτΕ, σε σχέση με άλλες αγορές του εξωτερικού, αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις εταιρείες που πλήττονται.
Ποιά Τράπεζα της Ελλάδος μας δουλεύετε? Ούτε καν ΕΛλάδα δεν υπάχρει πια. Του Ρότσιλντ όλα είναι και αυτή η συγκεκριμμένη με το πομπώδες όνομα! Να τα γράφετε αυτά…