Την… ανηφόρα τραβάει την τελευταία τριετία το κόστος των υλικών κατασκευής στην ελληνική κατασκευαστική βιομηχανία, ως απόρροια της γενικότερης ακρίβειας, θέτοντας το σημαντικότερο εμπόδιο στις τάσεις ανάκαμψης που εμφανίζονται έπειτα από τα μνημονιακά χρόνια.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) «Τάσεις, προκλήσεις και προοπτικές των Κατασκευών στην Ελλάδα», ο γενικός δείκτης του κόστους κατασκευής αυξήθηκε κατά 26% από το 2020 ως το 2023. Τη μεγαλύτερη αύξηση κόστους σε αυτό το διάστημα παρουσιάζουν τα τεχνητά πετρώδη υλικά (+49%), τα ηλεκτρολογικά υλικά (+35%), τα μεταλλικά υλικά βασικής επεξεργασίας (+33%), τα καύσιμα μηχανημάτων (+32%) και τα προϊόντα υάλου (28%).
Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. επιβεβαιώνουν τις πληθωριστικές τάσεις στον κλάδο, μαζί με μια μείωση του ρυθμού αύξησης στις τιμές, καθώς ο μέσος δείκτης τιμών υλικών κατασκευής του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2023 – Δεκεμβρίου 2023 παρουσίασε αύξηση 7,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2022, έναντι αύξησης 11% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του 2022 με το 2021. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., τον τελευταίο χρόνο ακρίβυναν ιδιαίτερα τα τούβλα (14,3%), οι υαλοπίνακες ασφαλείας (11,6%) και οι σωλήνες (8,8%).
Η ακρίβεια στα δομικά υλικά αποδίδεται, κυρίως, στις διαταράξεις της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, με σημείο εκκίνησης την κρίση του Covid-19, που το 2022 έδωσε τη σκυτάλη στην ενεργειακή κρίση, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών αρκετών πρώτων υλών (ιδιαίτερα του χάλυβα) και δομικών προϊόντων.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο dealnews.gr