Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην υποβολή της δήλωσης Ε2, προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρων. Μεγάλο «αγκάθι» κάθε χρόνο για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αποτελούν τα ανείσπρακτα ενοίκια, τα οποία θεωρούνται εισόδημα, εφόσον ο φορολογούμενος δεν γνωστοποιήσει στη φορολογική Αρχή πως δεν τα έχει εισπράξει μέσα στο έτος.
Τα ανείσπρακτα ενοίκια δεν θα συνυπολογιστούν στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα και δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο εισοδήματος, εφόσον μέχρι την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων και έχει προσκομιστεί πριν από την υποβολή της δήλωσης το κατά περίπτωση ευκρινές αντίγραφο αυτών στη ΔΟΥ.
Ειδικά για την περίπτωση που ο μισθωτής έχει πτωχεύσει, αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του πίνακα αναγγελίας χρεών στον οποίο εμφανίζεται η απαίτηση του εκμισθωτή.
Εάν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων, τότε οι ιδιοκτήτες τους θα πληρώσουν φόρο και γι’ αυτά τα εισοδήματα (ακόμα και αν δεν τα έχουν εισπράξει) από το πρώτο ευρώ, με συντελεστές 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος, 35% για εισοδήματα από 12.001 έως τα 35.000 ευρώ και 45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ. Τα ποσά των ανείσπρακτων ενοικίων συμπληρώνονται στη στήλη 16 στο έντυπο Ε2.
Οι παρατηρήσεις της ΠΟΜΙΔΑ
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ σε ανακοίνωσή της για την προστασία των ιδιοκτητών, δεν μπορούν να δηλωθούν ανείσπρακτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας από φυσικά πρόσωπα, όταν τα εισοδήματα αυτά προέρχονται από αποζημίωση χρήσης ακινήτου καθώς και από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας (π.χ. διοργανώσεις εκδηλώσεων σε αίθουσες ή κτήματα, τουριστική εκμετάλλευση κ.λπ.).
H Φορολογική Διοίκηση δηλαδή, χωρίς αυτό να προβλέπεται από τον νόμο, και ενώ παντού η αποζημίωση χρήσης ακινήτου εξομοιώνεται φορολογικά προς μίσθωμα, περιόρισε τη δυνατότητα αυτή μόνο στα ανείσπρακτα μισθώματα ενεργών μισθώσεων, και δεν την αποδέχεται όταν αυτά έχουν τον χαρακτήρα αποζημίωσης χρήσης, για το διάστημα δηλαδή μετά τη λήξη της μίσθωσης.
Επίσης, ούτε ο νόμος ούτε οι σχετικές εγκύκλιοι προβλέπουν υποχρέωση συζήτησης της ασκηθείσας αγωγής, όπως ζητείται αυθαίρετα από κάποιες ΔΟΥ, η οποία θα ήταν άνευ αντικειμένου και απλώς ένα πρόσθετο οικονομικό βάρος για τον ατυχή εκμισθωτή, δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι ενοικιαστές έχοντας αποχωρήσει από το μίσθιο, αρνούνται να πληρώσουν οτιδήποτε από τα οφειλόμενα, ούτε ο εκμισθωτής έχει πρακτικά τη δυνατότητα να εισπράξει το παραμικρό, επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ.
Από τη μία κανένας ενοικιαστής, δεν πληρώνει ενοίκιο, από την άλλη το κράτος-μαφία δεν προστατεύει την περιουσία των πολιτών. Η διαδικασία για να μην φορολογηθεί ο ενοικιαστής για ενοίκια που δεν έχει εισπράξει είναι πολύπλοκη,χρονοβόρα και πολυέξοδη, παρά το γεγονός ότι όλα γίνονται ηλεκτρονικά στην σύνταξη του συμβολαίου. Η έξωση μπορεί να πάρει χρόνια. Αν ο χρήστης ανήκει σε “ευπαθή” ομάδα, λαθρομετανάστης, ή αλλοδαπός δεν βγαίνει ποτέ, τα δικαστήρια τους υποστηρίζουν. Μαφιόζικο κράτος, άθλιοι πολίτες.
Κράτος – ληστής και πολίτες – κλέφτες. Αυτή είναι η Ελλάδα 2.0.