Φωτιά παίρνουν οι τιμές για την πλέον καθημερινή συνήθεια του Ελληνα, τον καφέ. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και η μείωση των βροχοπτώσεων στις χώρες παραγωγής του καφέ λειτουργούν ως καταλύτης για την ανατροπή των προβλεπόμενων ποσοτήτων παραγωγής και την αύξηση του κόστους παραγωγής. Στην πράξη δημιουργείται μεγάλη έλλειψη σε καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι παραγωγοί καλούνται να πληρώσουν υψηλότερα ποσά -σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια- για να παράξουν τον καρπό.
Είναι χαρακτηριστικό πως η παραγωγή καφέ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς οι τιμές του καφέ ρομπούστα έχουν φτάσει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες. Ο καφές βρίσκεται σε κρίση λόγω προβλημάτων στην παραγωγή, ιδίως στο Βιετνάμ, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο.
Τις προηγούμενες ημέρες η διεθνής τιμή του καφέ, που αποτελεί χρηματιστηριακό είδος, βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών (!), με αποτέλεσμα να αναμένονται τεράστιες αυξήσεις και στην ελληνική αγορά. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα οι ανατιμήσεις στη χώρα μας θα αγγίξουν το 10%-20%, που θα έρθει να προστεθεί στο ήδη πιεσμένο πορτοφόλι των καταναλωτών, πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κανείς πως αποτελεί καθημερινή συνήθεια για τους περισσότερους.
Σήμερα ο φρέντο εσπρέσο κοστίζει σε χάρτινο ποτήρι από 2 έως 2,20 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ οι ανατιμήσεις που έρχονται θα φέρουν την τιμή του καφέ από τα 2,40 έως 2,60 ευρώ. Ο φρέντο καπουτσίνο από 2,20 έως 2,40 που κοστίζει σήμερα θα κοστίζει από 2,60 έως 2,90 ευρώ. Δηλαδή, ένας καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει κάτι λιγότερο από ένα ωρομίσθιο για να πιει δυο γουλιές καφέ, ακόμα και αν τον πάρει take away.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat) για τον μήνα Μάρτιο, ο πληθωρισμός για τον καφέ έχει αρχίσει να δείχνει μικρές τάσεις αποκλιμάκωσης, καθώς έφτασε σε δυσθεώρητα επίπεδα τον Οκτώβριο του 2022. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη σε όλες τις χώρες, ενώ αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στοιχεία για τον μήνα Απρίλιο, όταν εκτοξεύθηκαν οι διεθνείς τιμές του καφέ. Συγκεκριμένα, σε 15 χώρες, ο ρυθμός αύξησης της τιμής ήταν υψηλότερος φέτος τον Μάρτιο από τον αντίστοιχο περσινό μήνα, με τα υψηλότερα ποσοστά να σημειώνονται στην Κροατία (7,4%), στη Ρουμανία (6,8%) και τη Βουλγαρία (6,6%). Στις υπόλοιπες 12 χώρες ο ρυθμός αύξησης μειώθηκε, ενώ σε σειρά χωρών καταγράφονται σημαντικές μειώσεις τιμών, όπως στη Φινλανδία (15,5%), στη Λιθουανία (15,4%) και τη Δανία (7,5%). Οσο για τη χώρα μας, ο πληθωρισμός στον καφέ τον μήνα Μάρτιο μειώθηκε μόλις κατά 0,4%.
Δείτε επίσης: Σε μικρή «πολυτέλεια» μετατρέπεται ο καφές – Σημαντικές ανατιμήσεις σε εστίαση και σούπερ μάρκετ