Σε πιλοτική λειτουργία τίθεται άμεσα ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να μπει και σε παραγωγική λειτουργία. «Ο χάρτης θα είναι κοινός για όλη τη Δημόσια Διοίκηση αλλά και τους πολίτες, με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΤΕΕ, παρουσία του πρωθυπουργού.
- Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, μέσα από το οποίο οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, θα μπορεί από το σπίτι του ή το γραφείο του, με λίγα κλικ στον υπολογιστή του, εύκολα και γρήγορα, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, για το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει οπουδήποτε στην Ελλάδα.
Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα βασισμένο σε πρότυπες μεθοδολογίες και προδιαγραφές, το οποίο παράγει, διαλειτουργεί, συγκεντρώνει, συστηματοποιεί, ενσωματώνει, διαχειρίζεται και διαθέτει μέσω ενιαίας διαδικτυακής πύλης ολοκληρωμένη γεωχωρική πληροφορία και δεδομένα, πανελλαδικής κλίμακας που αφορούν: το θεσμοθετημένο πολεοδομικό – ρυμοτομικό πλαίσιο (e-πολεοδομία) όπως αυτό τροποποιείται και ισχύει κάθε φορά για τις εντός και εκτός σχεδίου περιοχές, τους όρους και περιορισμούς δόμησης, την προστασία (δάση, περιβάλλον, αρχαιολογία, αιγιαλοί/παραλία), το καθεστώς ιδιοκτησίας (κτηματολόγιο), τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, τις θεσμοθετημένες χρήσεις σε αντιστοιχία με τους επιτρεπόμενους ΚΑΔ.
Κάθε πληροφορία είναι συνδεδεμένη με την αντίστοιχη απόφαση – διάταγμα και το συγκεκριμένο ΦΕΚ. Σε πλήρη αποτύπωση εμφανίζονται οι όροι δόμησης, η κάλυψη, η αρτιότητα, οι ρυμοτομικές γραμμές, οι κοινόχρηστοι χώροι, οι πεζόδρομοι, τα κτίρια, αλλά και οι οικοδομικές άδειες που προέρχονται είτε από το e-Αδειες είτε μέσω της ψηφιοποίησης των φακέλων των οικοδομικών αδειών που γίνεται σε όλες τις πολεοδομίες της χώρας. Επίσης, με ένα «κλικ» θα δίνεται άμεσα πρόσβαση στην πληροφορία για τη θεωρημένη άδεια, το τοπογραφικό διάγραμμα, αλλά και το διάγραμμα κάλυψης κάθε κτιρίου. Οπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, με μία μικρή ανάλυση των δεδομένων του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη μπορούμε να αφαιρέσουμε 10.000 αιτήσεις από τις πολεοδομίες. Παράλληλα, για εκπόνηση μελέτης χαρακτηρισμού οδών σε περιοχή της χώρας δόθηκαν από το σύστημα στον μελετητή όλες οι ζητούμενες πληροφορίες εντός μόλις έξι ωρών.
Παράλληλα, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, ένα πληροφοριακό σύστημα, στο οποίο θα αποτυπωθούν από όλη τη Δημόσια Διοίκηση και τους δημόσιους φορείς όλες οι δημόσιες υποδομές, όπως γέφυρες, έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά, ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης, δημόσια κτίρια και πολλά άλλα.