Πώς η κυβέρνηση καταργεί στην πράξη τις αυξήσεις μισθών

Το ίδιο το κράτος επικροτεί την παρανομία

Must Read

Με πρόσχημα τις τεράστιες ελλείψεις εργατικού δυναμικού στον κλάδο του τουρισμού, η κυβέρνηση ήρθε να καταργήσει «από το παράθυρο» τις αυξήσεις που προβλέπονται για τους εργαζομένους μέσω των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η πλατφόρμα Job Match της ΔΥΠΑ (τέως ΟΑΕΔ) υποτίθεται πως τέθηκε σε λειτουργία (αφού πρώτα διαφημίστηκε δεόντως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη) για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους ανέργους να έρθουν σε επαφή και απευθείας διαπραγμάτευση για να καλυφθούν οι 80.000 κενές θέσεις εν όψει της τουριστικής περιόδου.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απολύτως δικλίδα ασφαλείας και κανένας μετέπειτα έλεγχος για τους όρους και τους μισθούς που συμφωνούν οι δύο πλευρές, με αποτέλεσμα αυτοί να είναι επί της ουσίας παράνομοι και σε βάρος των εργαζομένων.

Μάλιστα χθες η ΔΥΠΑ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «μεγάλη ανταπόκριση», σημειώνοντας ότι «μέσα στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της έχουν ήδη εγγραφεί 1.124 επιχειρήσεις -κυρίως ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ-μπαρ και υπηρεσίες τουρισμού-, καθώς και 5.664 πολίτες που αναζητούν εργασία, 2.555 (45%) εκ των οποίων είναι άνεργοι. Εως τώρα έχουν γίνει 3.911 matches (αντιστοιχίσεις) μέσω JOBmatch by DYPA ανάμεσα σε επιχειρήσεις και υποψηφίους και έχουν ολοκληρωθεί 1.949 συνεντεύξεις χωρίς καμία διαμεσολάβηση».

Με δεδομένα τα τεράστια κενά των 80.000, οι λιγότερες από 4.000 αντιστοιχίσεις είναι φαιδρό να χαρακτηρίζονται λύση στο πρόβλημα.

Επιπλέον, όπως καταγγέλλει στη «δημοκρατία», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ) Γιώργος Χότζογλου, το ίδιο το κράτος επικροτεί την παρανομία, καθώς οι εργαζόμενοι συμφωνούν σε όρους πολύ χειρότερους από αυτούς που προβλέπουν οι δύο συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν κηρυχθεί ως γενικώς υποχρεωτικές, αυτές της Εστίασης και του Τουρισμού.

Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες η ΠΟΕΕΤ θα δημοσιεύσει αναλυτικό οδηγό με παραδείγματα ώστε να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι ποια είναι τα πραγματικά δικαιώματά τους, καθώς, πέρα από τους μισθούς που είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τον κατώτατο, υπάρχει και μία σειρά από άλλες υποχρεώσεις για τους εργοδότες που ελάχιστοι γνωρίζουν (όπως είναι η δωρεάν μετακίνηση από και προς τον χώρο εργασίας εάν οι αποστάσεις είναι μεγάλες, η παροχή σίτισης και διαμονής για τις οποίες παρακρατούνται εισφορές από τους εργαζομένους, οι προσαυξήσεις λόγω υπερωριών, τα ρεπό κ.ά.).

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην εστίαση υπεγράφη πέρυσι με διετή διάρκεια και από την 1η Ιουνίου 2024 προβλέπει συγκεκριμένα:

  • Για τους αρχιμάγειρες βασικό μισθό 1.067,9 ευρώ,
  • για τον μάγειρα Α΄ βασικό μισθό 863 ευρώ,
  • για τον μάγειρα Β΄ και για τον μάγειρα Γ΄ βασικό μισθό 855,75 ευρώ.
  • Επίσης, στα 855,75 ευρώ ο βασικός μισθός για λαντζέρηδες, καθαριστές και ψήστες.
  • Ειδικά για τους διανομείς, ο νέος μισθός τους θα ανέρχεται στα 863 ευρώ.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This