Σκορπούν παράνομα το επίδομα μητρότητας

Το φιάσκο μετατράπηκε σε σκάνδαλο, αφού καταβλήθηκαν σωρηδόν ποσά χωρίς επεξεργασία των αιτήσεων, κάνοντας επί της ουσίας πληρωμές στην τύχη

Must Read

Πέντε ημέρες πριν από τις κάλπες η διοίκηση της ΔΥΠΑ σκορπά άκριτα κρατικό χρήμα, προβαίνοντας σε πληρωμές στην… τύχη για το επίδομα μητρότητας, προκειμένου να γλιτώσει την κατακραυγή, μετατρέποντας ένα επιτελικό φιάσκο σε σκάνδαλο!

Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων στον τέως ΟΑΕΔ, από τη Δευτέρα έσπασαν τα τηλέφωνα από πολίτες, οι οποίοι προσπαθούσαν να καταλάβουν… τι λεφτά έχουν λάβει από τον οργανισμό. Ο λόγος είναι ότι -προφανώς, με εντολή του διοικητή Σπύρου Πρωτοψάλτηη ΔΥΠΑ κατέβαλε, χωρίς καμία επεξεργασία των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί, χρήματα σε λογαριασμούς δικαιούχων ή μη για το επίδομα μητρότητας.

Οπως είχε αποκαλύψει την περασμένη εβδομάδα η «δημοκρατία», η εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη της 18ης Απριλίου για την επέκταση του επιδόματος μητρότητας δεν είχε υλοποιηθεί, καθώς η εταιρία που «έτρεχε» το απαραίτητο λογισμικό θα μπορούσε να το εφαρμόσει τον Ιούλιο, όπως εξάλλου αναφερόταν και στις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Μετά τα δημοσιεύματα, δόθηκε εντολή από τη διοίκηση της ΔΥΠΑ στους εργαζομένους να επεξεργαστούν αιτήσεις το ταχύτερο δυνατόν και αφού είδαν ότι ούτε αυτό είναι αρκετό, φαίνεται πως δόθηκε εντολή να καταβληθούν σωρηδόν ποσά χωρίς καμία επεξεργασία των αιτήσεων.

Ετσι έγιναν τα εξής τραγελαφικά και ποινικά κολάσιμα:

  1. Πληρώθηκαν αιτήσεις που το σύστημα τις είχε βγάλει απορριπτικές.
  2. Πληρώθηκαν αιτήσεις που είχαν ακυρωθεί από τους ίδιους τους πολίτες.
  3. Πληρώθηκαν αιτήσεις με βάση τις ημερομηνίες που είχαν δηλώσει, οι οποίες οι περισσότερες είναι λάθος. Π.χ., η απόφαση βγήκε για τρεις μήνες, και όχι για εννιά.
  4. Αν κάποια μητέρα είχε κάνει κατά λάθος δύο αιτήσεις (αφού το πανάκριβο ηλεκτρονικό σύστημα το επέτρεπε), πληρώθηκε και για τις δύο!

Επιπλέον, φαίνεται ότι πληρώθηκαν μη μισθωτές μητέρες που έκαναν αίτηση τον Απρίλιο και έπρεπε κατόπιν ελέγχου να πληρωθούν την 1η Ιουνίου. Επίσης, γίνεται αντιληπτό ότι πληρώθηκαν και μισθωτές για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα δήλωσαν πριν από την 31η Μαΐου.

Ακόμα χειρότερα, τα χρήματα που έλαβαν αρκετές δεν είχαν καμία λογική. Π.χ., μη δικαιούχος εισέπραξε για πέντε μήνες 5×750 = 3.750 ευρώ, ενώ άλλη δικαιούχος πήρε για έναν μήνα 830 ευρώ, όπως προβλέπεται από τον νόμο, καθώς το επίδομα μητρότητας είναι ένα σταθερό ποσό, που ισούται με τον εκάστοτε «καθαρό» κατώτατο μισθό.

Και όλα αυτά ενώ, σύμφωνα με τις καταγγελίες των δύο συνδικάτων ΟΑΕΔ – Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ και Συλ. ΠΑΝΣΥΠΟ, ενέκριναν κεντρικά χιλιάδες αιτήσεις χωρίς να ακολουθήσουν τη νόμιμη διαδικασία. Δηλαδή, δεν υπάρχουν οι τρεις απαιτούμενες υπογραφές από υπάλληλο, ελεγκτή και προϊστάμενο, όπως ορίζει ο νόμος! Σύμφωνα και με τις καταγγελίες από τις δύο ομοσπονδίες εργαζομένων στον οργανισμό: «Εκατοντάδες αιτήσεις για την ειδική παροχή μητρότητας πληρώθηκαν ενώ δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, ενώ άλλες περιπτώσεις πληρώθηκαν για χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο από το διάστημα για το οποίο είχαν αιτηθεί και ήταν δικαιούχοι. Το αφεντικό τρελάθηκε»

Σε κάθε περίπτωση, για το θέμα θα λογοδοτήσει στη Βουλή και η υπουργός Εργασίας, καθώς ερώτηση κατέθεσαν χθες το μεσημέρι 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This