Ταμείο Ανάκαμψης: Πάνω από 5 δισ. ευρώ μένουν αναξιοποίητα!

Το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων διαμορφώθηκε κατά το α’ τρίμηνο του 2024 μόλις στο 12,59%

Must Read

Μια εικόνα εντελώς διαφορετική από τα χαριτωμένα γραφήματα του οικονομικού επιτελείου επί φανταστικών επιτευγμάτων παρουσιάζει το Παρατηρητήριο Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες.

Μετά και την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι συνολικοί πόροι ανέρχονται σε 36 δισ. ευρώ καταγράφεται η παρακάτω δυναμική:

  • Το ύψος των πόρων που λιμνάζουν, δηλαδή το ύψος των πόρων που έχει στη διάθεσή της η χώρα και δεν έχουν ενεργοποιηθεί μέσω δράσεων και προγραμμάτων, παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, στα 5,2 δισ. ευρώ.
  • Το σύνολο των πληρωμών (δαπανών) ανέρχεται σε 9,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει λογιστικές και πραγματικές δαπάνες. Ως λογιστικές δαπάνες λογίζονται α) ενδιάμεσες μεταφορές ποσών μεταξύ λογαριασμών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, για το σκέλος των επιχορηγήσεων, και β) πιστώσεις στα συνεργαζόμενα τραπεζικά ιδρύματα, για το σκέλος των δανείων.
  • Οι λογιστικές δαπάνες ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν σε (λογιστική) απορρόφηση 26%.
  • Οι πραγματικές δαπάνες ανέρχονται σε 4,5 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν σε πραγματική απορρόφηση 12%.

Ειδικότερα, το σκέλος των μη επιστρεπτέων ενισχύσεων (επιχορηγήσεις) αυξήθηκε κατά 768.069.923 ευρώ, με το συνολικό ποσό να ισούται με το ανώτατο μερίδιο κατανομής που δικαιούται η χώρα και ανέρχεται πλέον σε 18.220.378.076 ευρώ, ενώ το σκέλος των δανείων αυξήθηκε κατά 5 δισ.ευρώ και ανέρχεται πλέον σε 17.727.538.920 ευρώ.

Οι εισροές του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» μέχρι 31.03.2024 ανήλθαν στα 14,7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 7,4 δισ. ευρώ αφορούν το σκέλος των επιχορηγήσεων και τα 7,2 δισ. ευρώ το σκέλος των δανείων.

Οι συνολικές εισροές (εκταμιεύσεις) του σχεδίου αντιστοιχούν στο 41% των συνολικών πόρων (επιχορηγήσεις και δάνεια). Μέχρι 31.03.2024 έχουν εκταμιευτεί η αρχική προκαταβολή και οι τρεις πρώτες τμηματικές καταβολές (δόσεις) τόσο του σκέλους των μη επιστρεπτέων ενισχύσεων (επιχορηγήσεις) όσο και του σκέλους των δανείων.

Τα ποσοστά απορρόφησης κατά το α’ τρίμηνο του 2024 διαμορφώνονται σε:

  • 12,59% για το εθνικό σχέδιο, καθώς οι δαπάνες ανήλθαν σε 0,5 δισ. ευρώ,
  • 29,41% το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ,
  • 30,13% για το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έως τον Μάρτιο του 2024 συμβασιοποιήθηκαν 287 δάνεια. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται στα 11,15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,75 δισ. ευρώ είναι δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, 3,77 δισ. ευρώ δάνεια των τραπεζών και 2,63 δισ. ευρώ ίδια κεφάλαια των επενδυτών.

Σε επίπεδο εκταμίευσης προς τις ωφελούμενες επιχειρήσεις καταγράφεται σημαντική υστέρηση, καθώς έως 31.03.2024 οι συνολικές αναλήψεις ανέρχονται σε 1,4 δισ., ποσό που αντιστοιχεί σε λογιστική απορρόφηση 21% των συνολικών δανειακών πόρων του σχεδίου και σε πραγματική απορρόφηση μόλις 8%.

  • Δείτε ολόκληρη την έκθεση:
Focus-Report-May-2024_ΕΝΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This