Εξωδικαστικός: Στα 6,33 δισ. οι ρυθμίσεις οφειλών

Must Read

Στα 6,33 δισ. ευρώ ανέρχονται οι αρχικές οφειλές που έχουν ρυθμιστεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έως τα τέλη Μαΐου. Πρόκειται για συνολικά 17.893 επιτυχείς ρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί συνολικά στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, ενώ ειδικότερα τον Μάιο οι επιτυχείς ρυθμίσεις ανήλθαν σε 1.153, που αντιστοιχούν σε οφειλές 420 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του μηχανισμού έχουν υποβληθεί συνολικά 67.890 αιτήσεις, με το ύψος των οφειλών να αγγίζει τα 32,59 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

  • Μόνο το 9% των οφειλών είναι ενήμερο.
  • Η πλειονότητα των αιτήσεων βρίσκεται στο εύρος οφειλής 50.000-200.000 ευρώ.
  • Οι οφειλές πάνω από 1 εκατ. ευρώ αθροίζουν 18,85 δισ. ευρώ και αποτελούν το 57,8% του συνόλου των οφειλών του εξωδικαστικού.
  • Το μεγαλύτερο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που καταγράφουν οι τράπεζες είναι καταγγελμένο και περίπου 20% βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης.

Οι τέσσερις εταιρίες διαχείρισης, οι οποίες κατέχουν σχεδόν το 90% της αγοράς, πραγματοποίησαν συνολικά τον Απρίλιο του 2024 απευθείας διμερείς ρυθμίσεις για σχεδόν 5.500 οφειλέτες, με συνολικό ύψος οφειλών 358 εκατ. ευρώ. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον πραγματοποιούνται ρυθμίσεις και για τους ευάλωτους οφειλέτες, με βάση τον πρόσφατο νόμο που προβλέπει την υποχρεωτική αποδοχή της πρότασης ρύθμισης του εξωδικαστικού από τους πιστωτές. Συγκεκριμένα, έχουν κατατεθεί συνολικά 2.104 αιτήσεις από ευάλωτους, με τις 644 να έχουν ολοκληρωθεί, εκ των οποίων οι 374 ήταν επιτυχείς.

Μαζικές απορρίψεις

Τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δείχνουν πως χιλιάδες αιτήσεις απορρίπτονται από τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Σύμφωνα με αυτά:

  • Το 19,61% των συνολικών οφειλών απορρίφθηκε, με αιτιολογία την ανεπαρκή οικονομική δυνατότητα εξυπηρέτησης της ρύθμισης.
  • Το 10,28% απορρίφθηκε γιατί κρίνεται ότι ο εξωδικαστικός δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο ρύθμισης της συγκεκριμένης οφειλής λόγω ύψους ή φύσης αυτής.
  • Το 62,23% των προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκε από τους οφειλέτες δεν έχει αιτιολογία.
  • Το 21,63% των προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκε από τους οφειλέτες αποδίδεται σε «αδυναμία εξυπηρέτησης».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This