Το μεγάλο τσεκούρι στο επίδομα ανεργίας

Οι εκτός πραγματικότητας προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον «εθισμό στα επιδόματα» προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις

Must Read

Αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο της κυβέρνησης για επώδυνες αλλαγές στη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, κατ’ επιταγήν της Εκθεσης Πισσαρίδη. Ηδη το… μασάζ της κοινής γνώμης άρχισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που τόνισε την Τρίτη σε συνέντευξή του ότι «οι άνεργοι είναι εθισμένοι σε επιδόματα».

Αυτή η επαίσχυντη δήλωση, που θέλει να κινητοποιήσει ανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού, είναι, συν τοις άλλοις, εκτός πραγματικότητας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την εντύπωση ότι είναι δυνατόν ένας πολίτης να μπορεί να ζήσει με τα 510 ευρώ που χορηγεί ο τέως ΟΑΕΔ στους ανέργους (και αυτό μόνο για έναν χρόνο)!

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων στον τέως ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) σημειώνει: «Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι το επίδομα ανεργίας δεν πρέπει “να είναι αντικίνητρο για την εργασία” και ότι “δεν θέλουμε τους ανθρώπους να είναι εθισμένοι σε κάποια επιδόματα, μόνο και μόνο για να μη δουλεύουν”, προκαλεί, τουλάχιστον, θυμηδία. Τη στιγμή που δεν μπορούν να ζήσουν οι εργαζόμενοι με πλήρη μισθό, ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για ανθρώπους εθισμένους στα επιδόματα μόνο και μόνο για να μη δουλεύουν. Υπενθυμίζουμε στον πρωθυπουργό ότι από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων (Απρίλιος 2024) 871.314, μόνο 172.678 λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, το οποίο ισούται με το 55% του κατώτατου μισθού. Στην εποχή της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη με τον πληθωρισμό στα ύψη, κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τον κατώτατο μισθό. Πόσο μάλλον ένας επιδοτούμενος άνεργος με το 55% του κατώτατου. Επιπλέον υπενθυμίζουμε στον κ. πρωθυπουργό ότι το επίδομα ανεργίας είναι ασφαλιστικό δικαίωμα και προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων. Προφανώς η δήλωση του πρωθυπουργού προσβάλλει το σύνολο των ανέργων και επιχειρεί να τους θέσει εντελώς στο κοινωνικό περιθώριο, αλλά και να εξυπηρετήσει το σχέδιο για την οριστική απόσυρση του κράτους από οποιαδήποτε παρέμβαση υπέρ των αδύναμων συμπολιτών μας».

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που θα φέρει σε πέρας η νέα υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως από κοινού με τον… αμετακίνητο διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρο Πρωτοψάλτη, το νέο σύστημα χορήγησης του επιδόματος ανεργίας θα εφαρμοστεί πιλοτικά από το φθινόπωρο αρχικά σε 10.000 ανέργουςΣτόχος είναι να μην εξαντλούν οι άνεργοι το (ούτως ή άλλως ανεπαρκές) 12μηνο χορήγησής του που ισχύει σήμερα.

Ετσι, το ποσό θα είναι αυξημένο για τους πρώτους τρεις μήνες (θα μπορεί να φτάνει τα 1.100 ευρώ), καθώς θα συνδέεται με τον μισθό και τα χρόνια ασφάλισης αυτού που θα μένει άνεργος. Στη συνέχεια θα μειώνεται σταδιακά μέχρι το βασικό ποσό, δηλαδή τα 509 ευρώ που ισχύουν σήμερα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Εκτός τόπου και χρόνου ο πρωθυπουργός !!Αφού οι διαδοχικές κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε μείωσαν τις ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν στον ΟΑΕΔ από 11,41% σε μόλις 3,06%.έρχεται τώρα να καταργήσει ουσιαστικά το πενιχρό επίδομα ανεργίας ,λόγω έλλειψης πόρων!!!

  2. Εθισμένοι στα 510. XAXAXA!!! Καταρχήν αν τα δικαιούσαι πχ εποχικός υπάλληλος ή κάποιος που απολύθηκε, κολλούσε ένσημα, εισφορές και τα δικαιούται γιατί να μη τα πάρει; Τα αλλοδαπά που τα πληρώνουμε να έχουν δωρεάν ενοίκιo, ρεύμα ίντερνετ, νερό, δωρεάν πάσο ΜΜΜ είναι καλά ρε Μητσοτάκη; Εκεί είναι καλά ε; Εκεί δεν μιλάς κάνεις το κορόιδο.

    • Αυτοί δεν είναι εθισμένοι που όλη μέρα τα ξύνουν στα ΑΤΜ. Μόνο οι Έλληνες είναι εθισμένοι κατά τον Μητσοτάκη. Καλά τον κάνει ο Βελόπουλος που τον ξευτιλίζει. Για αυτό δεν πατάει στην βουλή τον έχει κάνει ρόμπα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This