Τέλος στις διπλές εισφορές για μισθωτούς και επαγγελματίες με παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση. Σχετική ρύθμιση αναμένεται να συμπεριληφθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Αλλαγές έρχονται και στην αμοιβή με απόδειξη δαπάνης, ενώ στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας υπάρχουν σενάρια και για παρεμβάσεις στην ασφάλιση των μελών Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (ΙΚΕ).
Ειδικότερα, ο νόμος Κατρούγκαλου από το 2017 υποχρεώνει στην καταβολή των εισφορών για κάθε εισόδημα που δημιουργείται από κάθε παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα. Το καθεστώς αναμένεται να αλλάξει από το επόμενο έτος, όχι μόνο για τους μισθωτούς, αλλά και για τους επαγγελματίες.
Συγκεκριμένα, όποιος είναι επαγγελματίας και καταβάλλει εισφορές για μία δραστηριότητά του δεν θα υποχρεούται να καταβάλλει εισφορές και για άλλη του επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά μόνο για τη μία. Βασικός όρος, όμως, για αυτή την απαλλαγή θα είναι ο εξής:
Το ύψος των εισφορών κάθε μήνα να φτάνει τουλάχιστον τα 252 ευρώ, δηλαδή το ποσό που θα αντιστοιχεί στη 2η (επί συνόλου 6) κλίμακα των εισφορών που θα ισχύσει από το 2020 για τους επαγγελματίες με πάνω από 5 έτη ασφάλισης.
Αν ένας επαγγελματίας με παράλληλη δραστηριότητα καταβάλλει εισφορές κάτω των 252 ευρώ, δηλαδή 210 ευρώ/μήνα (το ποσό που αντιστοιχεί στην 1η κατηγορία εισφορών για τους επαγγελματίες με πάνω από 5 έτη ασφάλισης), τότε θα πρέπει να καταβάλλει τη διαφορά μεταξύ της 2ης και της 1ης κατηγορίας, δηλαδή 42 ευρώ/μήνα.
Δείτε επίσης: Προσέχουμε για να έχουμε! Αυτές είναι οι υπηρεσίες, οι εξαιρέσεις και τα προϊόντα που «χτίζουν» το… ηλεκτρονικό 30%
Για παράδειγμα, το 2020, έστω ότι ιδιοκτήτης ατομικής επιχείρησης Α είναι παράλληλα μέλος άλλης εταιρίας Β. Αν επιλέξει να υπαχθεί στη 2η κατηγορία εισφορών (ως ιδιοκτήτης της επιχείρησης Α), δηλαδή να πληρώνει 252 ευρώ/μήνα υπέρ της κύριας ασφάλισης – υγείας, θα απαλλάσσεται από την πληρωμή εισφορών για την παράλληλη δραστηριότητα ως μέλος της επιχείρησης Β. Αν επιλέξει (ως ιδιοκτήτης της επιχείρησης Α) να πληρώνει εισφορές 210 ευρώ/μήνα, θα πρέπει να πληρώνει παράλληλα και τη διαφορά των 42 ευρώ/μήνα λόγω της ταυτόχρονης δραστηριότητάς του ως μέλος της εταιρίας Β.
Ο τίτλος κτήσης
Αλλαγές αναμένονται και στην περίπτωση περιστασιακής απασχόλησης και αμοιβής με τίτλο κτήσης. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το επιτρεπόμενο ποσό θα πέσει πολύ κάτω από τα 10.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα, πιθανότατα στα 3.000 ευρώ. Παράλληλα, βέβαια, θα καταργηθεί και η υποχρέωση καταβολής εισφορών.
Ανατροπές ενδέχεται να υπάρξουν και στο καθεστώς ασφάλισης των μελών Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιριών (ΙΚΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό του οικονομικού επιτελείου υπάρχουν διαφορετικές «φωνές».
Κάποιοι επιθυμούν την επιβολή ασφαλιστικών εισφορών για όλα τα μέλη των συγκεκριμένων μορφών εταιριών, η δημιουργία των οποίων άνθησε τα τρία τελευταία χρόνια, λόγω των ανατροπών που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου στους επαγγελματίες με δελτία παροχής υπηρεσιών. Υπάρχουν, όμως, και «φωνές» που επισημαίνουν πως μια πιθανή επιβολή εισφορών θα οδηγήσει σε μαζικό κλείσιμο των ΙΚΕ.