Περιορισμένο «λίφτινγκ» στον νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, που έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων, έχει οδηγήσει σε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και οργή των ψηφοφόρων στην κάλπη των ευρωεκλογών, επεξεργάζεται ήδη το κυβερνητικό επιτελείο.
Το σημαντικό όλων φαίνεται πως ήταν το τελευταίο, δηλαδή το γεγονός πως χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες γύρισαν την πλάτη στην κυβέρνηση στις πρόσφατες εκλογές, με φόντο το νέο «χαράτσι» που τους έχει επιβάλει.
Στο οικονομικό επιτελείο πραγματοποιούνται ήδη ασκήσεις εργασίας για το πλέγμα των αλλαγών, ωστόσο, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, δεν θα τροποποιηθεί η φύση του φόρου, καθώς θα υπάρξουν «χειρουργικές» παρεμβάσεις για να διορθωθούν τυχόν αδικίες.
Ο τεκμαρτός τρόπος προσδιορισμού των κερδών για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα επαναξιολογηθεί τον Σεπτέμβριο, αφού έχουν αξιολογηθεί τα ευρήματα από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή τους θα αξιολογηθούν τα ευρήματα από αυτές και, εν συνεχεία, εκεί που θα διαπιστωθούν αστοχίες, θα υπάρξει παρέμβαση, έτσι ώστε να δοθεί η αίσθηση ότι οι αδικίες διορθώνονται.
Αποφεύγουν την ουσία
Αποφεύγουν πάντως να μπουν στην ουσία, και αυτό διότι, όπως αναφέρουν, έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής λίγες (σε σχέση με τις αναμενόμενες) δηλώσεις και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Πριν από λίγες ημέρες ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Ομηρος Τσάπαλος τόνισε: «Θα δούμε πώς θα πάνε οι φορολογικές δηλώσεις, τι φόρος θα βγει, εάν υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπάρχει αδικία, όπου υπάρχει υπερβολικός φόρος λόγω των ποσοστώσεων, λόγω των διαφόρων παραγόντων και μεταβλητών που υπάρχουν μέσα στον νόμο, τον Σεπτέμβριο και μετά θα δούμε εφόσον χρειαστεί εάν θα υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις ή σημειακές παρεμβάσεις».
Παράλληλα, από το υπουργείο αναφέρουν ότι εφόσον στην πράξη προκύψουν στρεβλώσεις ή αστοχίες κατά την εφαρμογή του νόμου, όπως, για παράδειγμα, σε κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες λόγω μίας μεταβλητής που έχουμε βάλει στον νόμο να προκύψει ένας πολύ μεγάλος φόρος, πολύ πολύ μεγαλύτερος από τα έσοδα ή τον τζίρο της συγκεκριμένης επιχείρησης, εκεί φυσικά θα γίνει παρέμβαση.
Οι ίδιες πηγές πάντως αναφέρουν ότι «κανένας νόμος δεν είναι τέλειος» και ότι «δεν θέλουμε να εξοντώσουμε τον ελεύθερο επαγγελματία». Σύμφωνα με πληροφορίες, όποιες αλλαγές υπάρξουν θα κινηθούν στους εξής άξονες:
- Στην ελάχιστη τεκμαρτή αμοιβή, που ενδεχομένως να μειωθεί.
- Να λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα.
- Να μπορεί να γίνεται πιο εύκολη -διαδικαστικά- η αμφισβήτηση των τεκμηρίων.
- Να αξιοποιηθεί περισσότερο η Τεχνητή Νοημοσύνη.
- Να γίνονται διασταυρώσεις μέσω του myDATA.
Πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούν ότι αδικούνται από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχου, αποκαλύπτοντας, ωστόσο, αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση, καθώς και για τις δαπάνες διαβίωσης. Προβλέπεται η συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου για τις πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά, ακόμη και για τις δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία