Θα πούμε τον καφέ… καφεδάκι! – Αύξηση ΦΠΑ στον καφέ από 1η Ιουλίου

Το κόστος αυξάνεται κατά 11%

Must Read

Είδος πολυτελείας τείνει να γίνει και ο καφές στη χώρα μας. Την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά στενάζουν από την ακρίβεια σε αγαθά πρώτης ανάγκης οι καταναλωτές θα πληρώνουν «χρυσάφι» και τον λατρεμένο τους καφέ. Τι σημαίνει αυτό;

Όπως ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες το υπουργείο Οικονομικών μονιμοποιήθηκε το μέτρο μειωμένου ΦΠΑ για τα ταξί και τον καφέ. Ωστόσο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία αποσαφηνίζονται οι περιπτώσεις που ο ΦΠΑ στον καφέ από 1η Ιουλίου 2024 θα παραμείνει μόνιμα μειωμένος στο 13%, αλλά και πότε θα χρεώνεται με τον κανονικό συντελεστή 24%.

Η ΑΑΔΕ λοιπόν διευκρινίζει πως ο μειωμένος ΦΠΑ αφορά μόνο στον καφέ που καταναλώνεται εκτός καταστήματος με τις μεθόδους του take away και του delivery, δηλαδή «στο χέρι». Από την άλλη, οι καταναλωτές που θα επιλέξουν να καθίσουν σε κατάστημα εστίασης προκειμένου να απολαύσουν τον καφέ τους τότε θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς ο συντελεστής του ΦΠΑ θα ανέρχεται σε 24% από 13% που είναι σήμερα. Δηλαδή το κόστος αυξάνεται κατά 11%! 

«Από την 1η Ιουλίου 2024 εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% στην επιτόπια κατανάλωση (σερβιριζόμενα) κάθε είδους καφέδων, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων και συνεπώς, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% εφαρμόζεται σε όλα τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά χυμούς και ροφήματα που διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση. Αντίθετα, εξακολουθεί και μετά την 1η Ιουλίου 2024 να εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε «πακέτο» (take away και delivery), συμπεριλαμβανομένων των καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι και λοιπών αφεψημάτων», επισημαίνει η ΑΑΔΕ.

Δείτε επίσης: ΦΠΑ: Μόνιμα μειωμένος σε take away καφέ και ταξί – Έκτακτη εισφορά 33% στα υπερκέρδη των Διυλιστιρίων

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Ένα πράγμα δεν εννοούν να καταλάβουν οι φωστήρες μας, γι αυτό πάμε χάλια οικονομικά. Η αύξηση τής φορολογίας δεν φέρνει περισσότερα έσοδα στο κράτος, αλλά, από ένα σημείο και μετά, λιγότερα, επειδή καθιστά την φοροδιαφυγή ζήτημα επιβιώσεως και είναι τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη. Όλος ο κόσμος το ξέρει και πράττει αναλόγως, εκτός από τα χαϊβάνια που μάς κυβερνούν.

    • Στη δική μας χώρα βέβαια ότι και να αποφασισθεί ο πολυμήχανος Έλληνας θα βρει χίλιους τρόπους να κλέψει το κράτος. Όσο για το ποιοι μας κυβερνούν διαχρονικά, είναι επιλογή του λαού για να μπορεί να διορίζεται/ να φοροδιαφεύγει/ να βγαίνει σε σύνταξη όσο νωρίτερα γίνεται κλπ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This