Έρχονται μετά από δεκαετίες σημαντικές διαφοροποιήσεις. Συγκεκριμένα, κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου, που επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 1931 και αντικατάστασή του από το ψηφιακό τέλος συναλλαγών, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Το τέλος χαρτοσήμου επιβαρύνει πάνω από 500 κατηγορίες συναλλαγών και συμβάσεων όπως: δάνεια, μισθώματα, επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, διανομή κληρονομιάς, εγγραφές στα βιβλία επιτηδευματιών, αποτελώντας πηγή αμφισβητήσεων και προστριβών στον φορολογικό έλεγχο. Οι συντελεστές κυμαίνονται σε 2%-3%, αλλά με τον υπολογισμό και της εισφοράς υπέρ ΟΓΑ, η επιβάρυνση διαμορφώνεται σε 2,4% και σε 3,6%.
Ο μετασχηματισμός σε «ψηφιακό τέλος συναλλαγής» είναι έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και γίνεται για πρώτη φορά, καθώς πρόκειται για δύσκολη μεταρρύθμιση λόγω της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας.
Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών οι βασικότερες αλλαγές που επέρχονται στο σημερινό καθεστώς είναι οι ακόλουθες:
Αντικατάσταση του τέλους χαρτοσήμου από το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών».
Εφαρμογή του «ψηφιακού τέλους συναλλαγών», σε όλες τις συναλλαγές, ανεξάρτητα αν είναι έγγραφες ή είναι ηλεκτρονικές/ψηφιακές συμφωνίες.
Επιβολή του «ψηφιακού τέλους συναλλαγών» και σε συναλλαγές μεταξύ φορολογουμένων που έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, αλλά υπογράφουν στο εξωτερικό τη συμφωνία ή το συμβόλαιο. Σήμερα η συγκεκριμένη συμφωνία εξαιρείται από το τέλος χαρτοσήμου.
Ακόμη, συναλλαγή στην Ελλάδα, μεταξύ φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής θα απαλλάσσεται από το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών». Σήμερα η ίδια συναλλαγή επιβαρύνεται με τέλος χαρτοσήμου.
Εξαιρούνται από το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών», τα «χρησιδάνεια», μεταξύ επιχειρήσεων που αφορούν βασικά στην ενοικίαση εξοπλισμού π.χ. ψυγεία κ.λπ. το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών» θα επιβαρύνει τα μισθώματα επαγγελματικής στέγης, επί των οποίων σήμερα επιβάλλεται το τέλος χαρτοσήμου. Εξακολουθούν να εξαιρούνται τα ενοίκια κατοικιών από το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών», όπως άλλωστε απαλλάσσονται και από το τέλος χαρτοσήμου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το ψηφιακό τέλος συναλλαγής θα αντικαταστήσει το σημερινό απαρχαιωμένο πλαίσιο και θα επιβάλλεται μόνο στις συμβάσεις και συναλλαγές που καθορίζονται ρητώς στον νόμο, ενώ αποσαφηνίζονται θέματα που αφορούν το υποκείμενο της φορολογικής υποχρέωσης, τον βαρυνόμενο με τον φόρο και τον υπόχρεο προς απόδοση του φόρου.