Δεν έχουν τέλος οι ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά, με τον Έλληνα καταναλωτή να καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη κάθε φορά που πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ. Φέτος το καλοκαίρι «πρωταγωνιστές» στην ακρίβεια είναι το καρπούζι και το πεπόνι, οι τιμές των οποίων έχουν πάρει «φωτιά» στα ράφια των καταστημάτων.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το 2023 την ίδια χρονική περίοδο, το καρπούζι κόστιζε 0,60 το κιλό αλλά σήμερα το συναντάμε και 0,90 λεπτά το κιλό. Ακόμη πιο πάνω κυμαίνονται οι τιμές για τα πεπόνια. Πέρυσι την ίδια εποχή τα βρίσκαμε 1,20 ευρώ ενώ τώρα πλέον έχουν «χτυπήσει» και τα 2 ευρώ!
Οι καλλιέργειες
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των ξένων ποικιλιών πεπονιού, ενώ το αργίτικο πεπόνι, που θεωρείται από τα πλέον νόστιμα, αναζητείται με το κιάλι, λόγω των παλαιότερων προβλημάτων στην άρδευση του αργολικού κάμπου. Παράλληλα, η απλή ποικιλία του φρούτου καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο (Αργολίδα, Ηλεία, Αχαΐα κ.ά.) και στην Κρήτη κυρίως στο Τυμπάκι και τις Μοίρες.
Το καρπούζι παράγεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, την Πέλλα, την Καβάλα, την Ημαθία, την Ευρώπη αλλά και στην Ήπειρο, κυρίως στη Θεσπρωτία και προορίζεται κυρίως για την εγχώρια αγορά, καθώς και σε ορισμένες περιοχές της Πελοποννήσου.
Σύγκριση τιμών από το χωράφι στο ράφι
Είναι χαρακτηριστικό πως η διαφορά ανάμεσα στην τιμή των σούπερ μάρκετ και στην τιμή παραγωγού είναι τεράστια και ορισμένοι την αποδίδουν και στη σημαντική αύξηση των τιμών των καυσίμων στα μεταφορικά.
Το πεπόνι φεύγει από το κτήμα με τιμή 0,80 ευρώ και καταλήγει στο ράφι με 1,50-2 ευρώ, ενώ το καρπούζι φεύγει από το κτήμα με τιμή 0,50-0,60 ευρώ και καταλήγει στο ράφι με τιμή 1-1,5 ευρώ!
Δείτε επίσης: «Φωτιά» οι τιμές σε καρπούζια και πεπόνια – Αυξήσεις έως 390% από το χωράφι στο ράφι