Εξωφρενικό χαράτσι στο ηλεκτρικό ρεύμα

Πρόκειται για ποσά που είχαν καταχωριστεί ως κρατική επιδότηση, η οποία όμως δεν εγκρίθηκε από την Ε.Ε.

Must Read

Αντιμέτωπες με επιπρόσθετες υπέρογκες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για καταναλώσεις που πραγματοποίησαν την περίοδο 2022-2023 βρίσκονται ξαφνικά πολλές επιχειρήσεις. Τόσο στη ΓΣΕΒΕΕ όσο και στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών φθάνουν καθημερινά καταγγελίες από μέλη τους για επιβαρύνσεις, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα υφιστάμενα τιμολόγια.

Πρόκειται για ποσά που είχαν καταχωριστεί εκείνη την περίοδο ως κρατική επιδότηση, η καταβολή τους όμως δεν εγκρίθηκε τελικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι, έπειτα από πρόσφατη υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε μία ημέρα μετά τις ευρωεκλογές, οι πάροχοι ενέργειας έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν πίσω ποσά που αντιστοιχούσαν σε επιδοτήσεις που δόθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2022 έως και τον Δεκέμβριο του 2023.

«Ενώ η κυβέρνηση γνώριζε το πρόβλημα, δεν φρόντισε να καλύψει το ποσό αυτό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος μάλιστα παρουσιάζει αυξημένα έσοδα ή μέσω των παρόχων που παρουσιάζουν υπερκέρδη ή με κάποιο συνδυασμό αυτών των πηγών, αλλά έρχεται πλέον με “πονηρό” και ανάλγητο τρόπο να το εισπράξει από τις επιχειρήσεις, οι οποίες, ιδίως οι μικρές και πολύ μικρές, αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και η έλλειψη ρευστότητας» αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ σε επιστολή της προς τα συναρμόδια υπουργεία, καλώντας τα να ανακαλέσουν άμεσα.

Ανεπίτρεπτο χαρακτηρίζει αυτό που γίνεται με τους λογαριασμούς ρεύματος επαγγελματιών ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τονίζοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις μελών του Επιμελητηρίου που καλούνται να πληρώσουν σε παρόχους εκατοντάδες ευρώ και μάλιστα μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. «Από τη στιγμή που η κυβέρνηση έμαθε ότι δεν υπήρχε έγκριση από τις ευρωπαϊκές Αρχές, γιατί δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους οφειλέτες;» αναρωτήθηκε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις με τρόπο απλό και κατανοητό από κάποιον υπεύθυνο και όχι παραπομπή σε κάποιο ΦΕΚ ή σε υπουργικές αποφάσεις του παρελθόντος.

Να καλύψει το ποσό που δεν εγκρίθηκε από την Ε.Ε. καλεί την κυβέρνηση ο α’ αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κώστας Δαμίγος. «Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αδυνατεί να αναλογιστεί τα υπέρογκα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, λόγω της αύξησης του λειτουργικού τους κόστους και της ακρίβειας, και προχωράει σε νέα επιβάρυνσή τους. Επειτα από έξι μήνες, με απόφαση των αρμόδιων υπουργείων, ζητάει πίσω μέρος των ποσών της επιδότησης ενέργειας που δόθηκε στις επιχειρήσεις κατά την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2022 έως και τον Δεκέμβριο του 2023» σχολίασε ο κ. Δαμίγος.

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Φτάνει με το κλάμα και την μιζέρια,να τσακιστείτε να πα να πλερώσετε την κανονικότητα που ψηφίσατε! Ο Κυριάκος μείωσε και μειώνει τους φόρους σας,πόσο άλλο θελετε?

  2. Πρόλαβαν τις ευρωεκλογές τουλάχιστον!! Αν το περνούσαν νωρίτερα θα είχαν καταποντιστεί!! Οι ευρωβουλευτές γνώριζαν ,γιατί πρέπει να είναι στην υπηρεσία του λαού και όχι της εκάστοτε κυβέρνησης…
    Στάικος Π.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This