Η αγορά φοβάται νέα …μνημόνια! Τι δείχνει η «μαύρη τρύπα» στο εμπορικό ισοζύγιο

Must Read

Τα πράγματα για την ελληνική οικονομία δεν εξελίσσονται θετικά. Αντιθέτως, τα σύννεφα αυξάνονται . Η Wood μιλάει για τον κίνδυνο υποβάθμισης του ρυθμού ανάπτυξης που προβλέπει, με φόντο το έλλειμμα, την κλιματική κρίση και την αδύναμη αγορά εργασίας. Η στήλη μάλιστα μαθαίνει πως έγκριτοι επιχειρηματίες κάνουν λόγο σε ιδιωτικές συζητήσεις τους για νέες περιπέτειες της ελληνικής οικονομίας μέσω νέων…μνημονίων.

Ο λόγος; Το 2032 λήγουν οι ευνοϊκοί όροι δανεισμού της Ελλάδας, ενώ το έλλειμμα την ίδια στιγμή αυξάνεται. Οι επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δεν αποδίδουν, καθώς τα κονδύλια δεν απορροφώνται. Την ίδια στιγμή, όπως λένε οι ίδιοι επιχειρηματίες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξάνουν τα χρέη τους και η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση δεν φτάνει σε αυτές. Επομένως το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται, ενώ στο παραπάνω εκρηκτικό κοκτέιλ προσθέστε πως δεν υπάρχει πρόσβαση σε κεφάλαια από τις μικρομεσαίες εταιρείες.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας δεν έχει αλλάξει, καθώς τα όποια κονδύλια δεν κατευθύνονται στοχευμένα στη βιομηχανία, ενώ η ανεργία αν και αποκλιμακώνεται, παραμένει σε υψηλά επίπεδα συγκριτικά με το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Τέλος, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο συνεχώς αυξάνεται. Η αύξηση οφείλεται στη μεταβολή της σχέσης μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών, δηλαδή οι εξαγωγές μειώνονται, ενώ οι εισαγωγές αυξάνονται. Η παραπάνω κατάσταση επηρεάζει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που καταγράφει συνεχώς αυξανόμενο έλλειμμα. Εν ολίγοις; Μακάρι να βγούμε λάθος, αλλά οι περιπέτειες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, δεν φαίνεται πως έχουν τελειώσει…

Εστία της Κυριακής 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This