Εφορία: Αλαλούμ με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων

Χιλιάδες συνταξιούχοι, έλαβαν μήνυμα απ' την ΑΑΔΕ ότι ο ΕΦΚΑ έχει ανεβάσει άλλο αρχείο αποδοχών

Must Read

Aρκετές χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, καθώς εντοπίζονται διαρκώς παραλείψεις, κυρίως στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις αλλά και σε άλλες περιπτώσεις…

Εδώ και δύο 24ωρα φορολογούμενοι λαμβάνουν email από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μέσω των οποίων ενημερώνονται ότι θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση, καθώς περιήλθαν νέα δεδομένα στην διάθεση της Αρχής, από εργοδότες ή ασφαλιστικά ταμεία. Για παράδειγμα, χιλιάδες συνταξιούχοι, έλαβαν μήνυμα απ’ την ΑΑΔΕ ότι ο ΕΦΚΑ έχει ανεβάσει άλλο αρχείο αποδοχών και πρέπει να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων έως 26/7. Λογιστές εκτιμούν ότι για περίπου 6 στις δέκα προσυμπληρωμένες δηλώσεις απαιτείται υποβολή τροποποιητικών.

Όπως σημειώνει και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος με το νέο σύστημα της αυτόματης υποβολής των προσυμπληρωμένων δηλώσεων μισθωτών-συνταξιούχων, θα οδηγηθούν οι περισσότεροι φορολογούμενοι της κατηγορίας αυτής να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, λόγω λανθασμένων στοιχείων ή μη ανάρτησης από δημόσιους οργανισμούς, των βεβαιώσεων αναδρομικών ή οικονομικών ενισχύσεων.

Από την πλευρά της η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «καταδικάζουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά κάθε δημόσιου φορέα και ιδίως του ΕΦΚΑ για την τραγική ολιγωρία, την τσαπατσουλιά και την ανευθυνότητα τους απέναντι σε φορολογουμένους, ασφαλισμένους, συνταξιούχους και λογιστές. Καταδικάζουμε τη απαράδεκτη συμπεριφορά του υπουργείου Οικονομικών, που ακόμα κι αυτή τη στιγμή, όταν αναδεικνύουμε τα τεραστία προβλήματα και τις δυσλειτουργίες, απαντούν με ειρωνεία ότι πρόκειται για συντεχνιακά τερτίπια των λογιστών».

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις έως τις 26/7 χωρίς κυρώσεις. Από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας, εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 ή/και το έντυπο Ε3. Με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα βάση τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα,οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί επιμένουν σε παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Υποστηρίζοντας ότι τα πολλά λάθη και οι καθυστερήσεις ακόμα και στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις έχουν ανατρέψει τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια. Στον αντίποδα, ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ επιμένουν ότι ο χρόνος ως τις 26 Ιουλίου είναι αρκετός. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση της η ΑΑΔΕ έσπευσε να ανακοινώσει ότι στις 75 ημέρες που είναι ανοικτό το σύστημα υποβολής δηλώσεων, έχουν υποβληθεί 4.510.260 δηλώσεις. Στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα των 75 ημερών το 2023 και το 2022 είχαν υποβληθεί αντίστοιχα 2.916.726 και 2.695.736 δηλώσεις.

Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι 288.497 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υποβάλλει ήδη τις δηλώσεις τους με 154.693 να φορολογούνται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο είχε προσδιορίσει η εφορία. Εξ αυτών οι 932 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού τρόπου υπολογισμού με 83 να αποδέχονται την διενέργεια φορολογικού ελέγχου.

Από τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 4.510.000 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,6 εκατ.:

Το 31 % η 1.398.000 φορολογούμενοι πληρώνουν έξτρα φόρο κατά μέσον όρο 1.375 ευρώ.

Το 21% η 947.100 έχουν επιστροφή φόρου που διαμορφώνεται μεσοσταθμικά στα 302 ευρώ.

Το 48% η 2.165.000 έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This